Közösségi kert készül a belvárosban?

Egy pillanatkép egy működő közösségi kertből

Két pécsi egyetemista szeretné egy kissé zöldebbé tenni a várost, ezért belefogtak a Zöld Folt Közösségi Kert nevezetű projektjükbe, amelynek célja, hogy a belvárosban kialakítsanak egy olyan közösségi kertet, ahol a pécsiek megtermeszthetik saját zöldségeiket és gyümölcseiket.

hirdetés

Fatér Máté és Popa Máté, a Pécs Tudományegyetem hallgatói egy kicsit feldobnák a belváros életét. Közösségi kertet terveznek a város szívében, ahol a vállalkozó kedvű pécsiek saját maguk termeszthetik (és ehetik meg) növényeiket. Fatér Máté lapunknak elmondta, hogy az egyetemen a humánökológia mesterképzést szemelte ki magának, mivel már régóta foglalkozik a fenntartható fejlődés napjainkban egyre fontosabb témakörével.

Egy pillanatkép egy működő közösségi kertből
Egy pillanatkép egy működő közösségi kertből

– A fenntarthatóságról manapság csak beszélnek az emberek, ismerjük a problémákat, de ahhoz, hogy a fenntarthatóság működjön, egy társadalomnak egyéni szinten is dolgoznia kell. Ha mindenki egy kicsit jó irányba változtatna az életén, az hosszú távon elvezethet egy jobb világhoz. A közösségi kertek is ilyen apró, de fontos változást jelentenek – mondta Fatér Máté.

Fatér Máté, a Zöld Folt értelmi szerzője
Fatér Máté, a Zöld Folt értelmi szerzője

A srácok olyan teret szeretnének létrehozni, ahol barátságok születnek, ahol megismerhetik egymást a pécsiek, miközben saját zöldségeiket és gyümölcseiket a fenntarthatóság szellemében nevelgetik. Akit pedig érdekelne egy pécsi közösségi kert, de fél attól, hogy nagy felelősség és kihívás a város szívében növényeket termeszteni, az megnyugodhat, ha ugyanis olyan lazán fogja fel a dolgot, mint a fiúk, nem lesz gond.

– Öt éven keresztül éltem édesapámmal önfenntartó kertészetből, igazi lusta pesti fiatalként, és rá kellett jönnöm, hogy a kertészet túl van értékelve. Ahhoz ugyanis, hogy saját zöldségeinket és gyümölcseinket megtermesszük, nem kell olyan nagy erőfeszítéseket tennünk, több trükk is van, ami megkönnyíti a dolgunkat – mondta Fatér Máté.

Popa Máténak is vannak elképzelései a pécsi közösségi kertről
Popa Máténak is vannak elképzelései a pécsi közösségi kertről

A Zöld Folt Közösségi Kertben a tervek szerint lenne egy megemelt közös parcella, ahol olyan zöldségeket és gyümölcsöket termeszthetnének a pécsiek, amelyeket ott helyben, a kertben használnának fel. Kialakítanának egy büfét is, ahol saját nevelésű terményeikből készített finomságokat árulnák, amelyek elkészítésében – ha kell – a Tüke- és a termelői piacok árusainak termékeit is felhasználnák.

A közös parcella mellett létrehoznának „adoptálható” területeket is, ahonnan a városi kertészek haza is vihetik terményeiket. A saját magunk által megtermesztett zöldségekből és gyümölcsökből készült ételeknél pedig kevés jobb dolog van.

Egy kert-terv, még a korábban kiszemelt területre
Egy kert-terv, még a korábban kiszemelt területre

– Az a paradicsom, amit a nagy üzletekben veszünk, más országokból jön, és valószínűleg vegyszerrel is kezelték, a közösségi kertben termesztettel ilyen problémák nincsenek, az azé, aki felnevelte. – mondták a fiúk.

Programokat is szerveznének a kertbe, amelyek kapcsolódnának az ott folytatott kertészkedéshez.

– Ha például beérett a málnánk, rendeznénk közös lekvárfőzést, szörpkészítést, de tervezünk közös beszélgetéseket is a fenntarthatóság témakörében – mondta Popa Máté.

Amit megtermelnek, abból készülnek a büfé finomságai
Amit megtermelnek, abból készülnek a büfé finomságai

A két Máté által megálmodott kertben kezdetben idénynövényeket lehetne termeszteni, de ha beindul a projekt, a fiúk egy fóliasátrat, vagy egy üvegházat is építenének. Minimális éves tagsági díj, illetve bérleti díj is lenne, de nem meggazdagodni akarnak.

– Úgy tervezzük, hogy lenne egy éves tagsági díj, és azon felül az adoptált parcelláknak is lenne úgymond bérleti díjuk. Mindez azonban minimális anyagi terhet jelentene, amiből magát a kertet tudjuk majd fenntartani, nem akarunk meggazdagodni ebből – mondták.

A konkrét terület, ahol a kert lenne, még nincs meg, amit ugyanis korábban kiszemeltek, ott a városnak is vannak tervei. De épp ezért a fiúk már megkezdték a párbeszédet a városüzemeltetési társasággal és az önkormányzattal is.

A pécsi közösségi kertépítésnek van előzménye is – ezzel a fiúk tisztában is vannak –, hiszen a pécsi önkormányzat még 2013-ban meghirdette saját programját, amelynek lényege az volt, hogy az üres, parlagon heverő városi területeket úgy tegyék műveltté, gondozottá és szó szerint gyümölcsözővé, hogy közben a pécsieket is összehozzák egy kicsit. Akkor azonban nem volt jelentkező az egyébként külföldön igen népszerű programra.