Kreatív médialabort kapott Pécs

Új Médiakultúra Kreatív Műhely néven a legkorszerűbb szoftverekkel és csúcsminőségű számítógépekkel felszerelt médialabort adott át az NMHH kedden Pécsett, a Zsolnay-negyedben.

hirdetés

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke azt mondta, a médiahatóság és a PTE partnerségi programjának keretében megvalósuló Új Médiakultúra Kreatív Műhely célja, hogy a hallgatók gyakorlati képzésük alatt a legmodernebb technikai eszközöket vehessék igénybe tapasztalataik bővítéséhez. A műhely csúcstechnológiával felszerelt kreatív médialabor, amely filmkészítők, audiovizuális-multimédiás szerkesztők, a médiainformatika, az online tartalomszerkesztés, a webdesign és a nyomdai előkészítés területén járatos szakemberek (újságírók, szerkesztők, technikusok) gyakorlati képzését támogathatja hatékonyan. A labor kialakításának 15 millió forintos költségét az NMHH vállalta.

Erőgépek…

Mint azt Szalai Annamária, az NMHH elnöke az ünnepélyes átadót megelőző beszédében elmondta, a fejlesztésnek köszönhetően a hallgatók mától PTE-n is ugyanolyan gépekkel és programokkal dolgozhatnak, mint amilyeneket a legnevesebb külföldi egyetem diákjai és a legprofibb filmstúdiók használnak vagy amilyenekkel a vezető világlapok szerkesztőségei és a legjobb kreatív cégek dolgoznak.

– Ez a kreatív médiaműhely egy újabb ajtót nyit, és szabad bejárást biztosít az állandó inspirációt nyújtó, szédítő sebességgel fejlődő digitális világunkba. Abba a világba, ami a tehetségről, az alkotásról, a kísérletezésről és értékteremtésről, az ismeretterjesztésről és a képességek kibontakoztatásáról, azaz az új médiakultúráról szól – hangoztatta Szalai Annamária.

Bódis József, a PTE rektora azt mondta, a műhely létrehozásával a pécsi egyetemen a magas szintű képzési színvonal immár magas szintű technikával párosulhat ezen a tudományterületen is. Hozzátette: a labornak gyorsan és könnyen tudott helyet biztosítani az universitas a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének a Zsolnay Kulturális Negyed területén működő épületében.

Páva Zsolt polgármester szerint a pécsi egyetemisták, fiatalok majdani elhelyezkedésének lehetőségeit, versenyképességét növeli az új médialabor. Azt mondta, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed tervezésekor éppen az ehhez hasonló, a kulturális tevékenységeket kibővítő és színesítő egységekben látták a létesítmény létjogosultságát.