Cigánylányokat hoz a pécsi egyetemre

Egyetemre viszi a cigánylányokat, miközben kukázik a köcsögmentesítő polgármester. 

hirdetés

Alig egy esztendeje hívta fel a figyelmet magára a Pécs melletti Cserdi polgármestere, Bogdán László azzal, hogy köcsögmentesítési akciót szervezett: a helyi fiataloknak belülről mutatta be a börtönt. Ennek az volt az célja, hogy a fiatalok szembesüljenek a rácsok mögötti élettel, kerüljék el azt. A polgármester most mással is folytatta a programot köcsögmentes 2. címmel.

A falu roma lányait hozza el a pécsi egyetemre. Bogdán László szerint ugyanis a cigánylányokról azt mondják, 12 évesen szülnek, de szerinte van másik út is számukra.

– Lehetnek diplomások is, vagy éppen kiváló cukrászok, fodrászok – mondta a polgármester, aki komolyan ösztönzi is a fiatalokat a településen. – Eldöntöttük, hogy aki jó tanuló lesz, az kap egy számítógépet. Eddig 30-at tudtam szerezni, de több kell.

A polgármester azonban ennél is drasztikusabb módszerekhez nyúl annak érdekében, hogy a cigányság segítsen magán. Méghozzá kukázik.

– Szoktak hozzám jönni azzal, hogy nincs kenyérre pénzük, ekkor én elmegyek és kiborítom a kukáját. Úgy gondolom, hogyha Mars csokiszelet papírjából találok félszázat, vagy egy csomó piás üveget, akkor megvan, hova ment el a pénz – magyarázza a polgármester.

Arra készül, hogy az így összegyűjtött üvegekből készít egy piramist, aminek az aljára felírhatják az ott lakók, az alkohol árából mit vásárolhattak volna meg. A faluvezető egyébként több család költségvetését is átnézi, így segíthet abban, hogy mire költsék el a pénzt a település lakói.