Külföldi diákok erősítik Pécsen a polgárság tudatát

A Klik megyei tankerülete és a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium koordinálásában érkezett Pécsre mintegy félszáz külföldi diák, akik az Erasmus program és az Európai polgárságtudat építése médiaeszközökkel elnevezésű projekt keretében ismerkednek meg a baranyai megyeszékhellyel.

hirdetés

Őri László alpolgármester köszöntötte a programban részt vevő fiatalokat és mentoraikat hétfőn reggel a városháza közgyűlési termében. A Spanyolországból, Romániából, Norvégiából, Lengyelországból és Bulgáriából érkező tanulók október 5. és 9. között fedezhetik fel Pécs kulturális sokszínűségét, történelmi látványosságait.

külföldi diákok a városházán, hl01

A kultúráért felelős városvezető hangsúlyozta, hogy Pécs öt évvel ezelőtt Európa Kulturális Fővárosa volt, s az 1367-ben alapított egyetem jelenleg is meghatározó szerepet tölt be a város életében – köszönhetően annak a több ezer külföldi hallgatónak, akik ősszel kezdik meg (folytatják) tanulmányaikat.

Az Európai polgárságtudat építése médiaeszközökkel elnevezésű projekt két éven keresztül zajlik, a programban részt vevő hat ország középiskolásainak részvételével. A Klik megyei tankerülete is fontosnak tartja, hogy a pécsi diákok is részt vehessenek európai szintű projektekben, hiszen az oktatás fontos része, hogy felhívják a fiatalok figyelmét olyan társadalmi problémákra és helyzetekre, amelyekre saját tudásuk szerint tudnak reflektálni.

külföldi diákok a városházán, hl06

Fontos, hogy a tanulók a média különböző eszközeivel is meg tudják fogalmazni véleményüket, ahogy szintén fontos az is, hogy mindezt bemutathassák majd Pécs városának, a pécsi középiskolásoknak majd a projekt végén.