Külföldiek: Budapest elszív mindent

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adataira hivatkozva a Magyar Turizmus Zrt. közlése szerint Magyarországon regisztrálták a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában az idei év első felében. Bár az információ jó hír lehet a szállodák számára, Pécsen és Baranyában közel nem érezhető ennyire a növekedés.

hirdetés

A legfrissebb statisztikák szerint hazánkban 17,5 százalékkal emelkedett a külföldi turisták száma az előző év hasonló időszakához képest. Ez több mint négyszerese a világ-, háromszorosa az európai- és közel háromszorosa a régiós átlagnak, s az idei év első felében ez volt a második legnagyobb növekedés.

A kimutatások szerint Csehországban “mindössze” 7,9, Szlovákiában 10,3, Ausztriában pedig 7,0 százalékos volt a bővülés, tehát hazánk messze a legnépszerűbb volt a régió országai között. Ráadásul Kelet-Közép-Európában 5,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Hotel, szálloda bejelentkezés
Budapest menő, Pécs nem annyira.

Ezek az adatok azonban a dél-dunántúli régió egészét tekintve már nem mutatnak hasonló eredményeket – bár van egy-két szálloda, amelynek sikerült a nyáron minden előzetes várakozást túlszárnyalnia.

– Ugyanakkor van olyan szálloda, ahol markánsan nagyobb lett a külföldi vendégkör, bár nem ez a jellemző. A pécsi szállodák közül a Boutique Hotel az, amelyik jelentős, két és félszeres növekedést ért el a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák tekintetében a tavalyi évhez képest – közölte Schmidt Ferenc, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének dél-dunántúli régióvezetője, aki szerint mindez az idén nyáron Pécsen megrendezett Europa Cantat látogatóinak köszönhető. A szintén pécsi Corso Hotel 10 százalékos emelkedést ért el a külföldiek által eltöltött éjszakák tekintetében.

Ugyanakkor Villányban és Harkányban – legalábbis a szövetség égisze alá tartozó szállodák esetében – nem volt érzékelhető változás e mutatót illetően.

A szakember szerint egyértelmű, hogy a magyar országimázs Budapestre van kihegyezve, az ottani változásokat aztán az egész országra vetítik le. Ezt jól mutatja, hogy a Magyar Turizmus Zrt. elindított egy angol nyelvű honlapot, amelyen a Budapesten vendégeskedő turisták által készített fotókat láthatunk.

Ezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is igazolják. Az idei első félévben a több napra Magyarországra látogató külföldiek által eltöltött vendégéjszakák 4,5 százalékát töltötték el a Dél-Dunántúlon, ez a szám egy évvel ezelőtt 6,1 százalék volt.

A régióba idén legtöbben Horvátországból (36.8 %), Svájcból (23,7%), Hollandiából (11,6%) és Németországból (10,7%) érkeztek. A tavalyi év hasonló időszakában ez a megoszlás Horvátország (21,7%), Lengyelország (15,0%) és Németország (11,6%) volt.