Külföldiek szállják meg az óvodákat

Pécsen négy óvodában töltik mindennapjaikat fiatal, húsz év körüli külföldiek. Nem, nem diákok, hanem önkéntesek, akik segítenek az óvónőknek és dadusoknak, játszanak a kis lurkókkal. Egy nemzetközi európai önkéntes program résztvevői ők, akik hónapokat is eltöltenek a városban.

hirdetés

Pécsen a pécsi Területfejlesztők a Vidékért Egyesület 2009 óta fogad, küld és koordinál önkénteseket a program keretein belül.

Tóth Ildikó, az egyesület EVS (European Voluntary Service) koordinátora elmondta, hogy az egyesület égisze alatt Pécsen jelenleg négy óvodában tevékenykednek önkéntesek, csoportonként 1-1 fiatal. Ildikó próbálja az önkénteseket minden évben úgy elosztani, hogy fiúk és lányok vegyesen legyenek egy-egy óvodában.

A gyerekek imádják őket. Mindegyik fél számára roppant izgalmas az első hetekben, hogy nem tudnak szóban kommunikálni egymással, a külföldi fiatalok csak lassan tanulnak magyarul. Addig „kézzel-lábbal” értetik meg magukat.

A 19 éves Beatrice Fratus Olaszország északi részéről, Milánó mellől érkezett. Barátjától hallott a programról, majd maga jelentkezett és utazott ide egyedül.

Miután végzett a középiskolában, mindenképpen olyan munkát szeretett volna végezni, ahol emberekkel foglalkozhat. Nagyon szeret óvodában dolgozni a kisgyerekekkel.

külföldi óvodapedagógusok, hl02
Beatrice imád gyerekekkel foglalkozni

Elmondása szerint rengeteget rajzol és mutogat, így kommunikál a gyerekekkel. Persze hamar megtanult pár szót és kifejezést, amik mindennaposak egy oviban: a színeket, ételeket, játékokat.

Az óvónők közül sokan nem tudnak angolul, így néha velük is nehéz a szóváltás. A szülőkkel sem sokat találkoznak, ők általában csak reggel hozzák a gyerekeket és ennyi.

Ignacio Tamargo Somoano – vagyahogy mindenki hívja, Nacho – Észak-Spanyolországból érkezett, szeptember óta él Pécsen és dolgozik az óvodában. Ő is egy barátján keresztül hallott az EVS-szolgálatról és felkereste a spanyol szervezetet, akik ebben a programban részt vesznek, így került a városba. A 23 éves Nacho is beszámolt a kommunikáció nehézségeiről, arról, hogyan próbálja mindenféle gesztussal kiküszöbölni a félreértéseket. De élvezi a munkát, azt, hogy a magyar szavak tanulása mellett ők is egy pár szót megtanítanak a nyelvükön. Reggel 8-tól körülbelül fél egyig dolgozik egy átlagos napon – mondja.

külföldi óvodapedagógusok, hl01
A spanyol fiúnak is tetszik a város, mindenki barátságos szerinte

Hogy mit csinálnak szabadidejükben? Jelen pillanatban 17-en vannak Pécsen, akik részt vesznek a programban. Magyar nyelvórákra járnak, vannak külön foglalkozások is számukra, táncórák és egyéb kurzusok. Nagyon jó a közösség – mesélik –, úgyhogy gyakran kirándulnak, szórakoznak együtt.

Pécsről mindketten hasonlóan nyilatkoztak: szeretnek itt lenni, és habár nem találkoznak személyesen túl sok magyarral a munkahelyükön kívül, kedvesnek és szimpatikusnak tartják az itt élőket, a várost pedig nagyon szépnek.

Az Európai Unió Erasmus+ program keretein belül zajló Európai Önkéntes Szolgálat (EVS – European Voluntary Service) lehetőséget ad 17-30 év közötti fiatalok számára, hogy önkéntes munkát vállaljanak külföldön rövid-, illetve hosszú távon. A program jó lehetőség nyelvtanulásra, a kultúrák megismerésére, az önállósodásra, valamint a nemzetközi kapcsolatépítésre. A fiatalok úgy mehetnek külföldre, hogy egy fillért sem kell fizetniük érte, cserébe viszont rengeteg élettapasztalattal gazdagodnak a szolgálat alatt.