Külföldiek viszik a pécsi lakáspiacot

Külföldi egyetemisták mozgathatják az építőipart Pécsett. Az egyetemvárosban az elmúlt öt év alatt több mint száz lakás épült és további telkeket is beépítenének. A beruházók általában magyar befektetőknek értékesítik a lakásokat, amiket aztán havi 200-220 ezer forintért külföldi orvostan hallgatóknak adnak ki.

hirdetés

Még alig készült el, de már most majdnem az összes lakás elkelt az egyik új építésű társasházban. Itt egy 45 négyzetméteres, egy szobás ingatlanért 14 és fél millió forintot kérnek. A legtöbben befektetés szempontjából veszik meg a lakásokat, szinte sorba állnak a külföldi egyetemisták. Jelenleg 32 lakást építenek a volt Szigeti úti villanymalom területén, de további építkezésekben is gondolkoznak.

– Elsősorban külföldi diákok keresik a prémium minőségű lakásokat, közel az orvosi karhoz, mivel a legtöbben közülük itt tanulnak – mondta Polai Barbara, a Lotz Projekt tulajdonosa. – Számukra az a fontos, hogy közel legyen az egyetemhez. Általában magyar befektetők veszik meg az ingatlant, amit kiadnak a diákoknak nagyon magas bérleti díjért.

Már majdnem az összes lakás elkelt ebben a társasházban

Egy a teraszos, 85 négyzetméteres, déli fekvésű lakásért például 220 ezer forintot kaphat havonta a befektető. Ezért az összegért garanciát is vállal az ingatlan közvetítő, így ha magától nem talál a lakás tulajdonosa olyan albérlőt, aki kifizetné ezt a bérleti díjat, akkor a különbözetet megtérítik neki.

Az egyik közel száz négyzetméteres albérletben két norvég diák lakik.

– Nekünk fontos volt, hogy világos, tágas, új és az egyetem közelében legyen a lakás, ezért is választottuk ezt – magyarázta Iven Hansen, norvég diák.

Szín, méret és az egyetem közelsége alapján választanak lakást a külföldi diákok

Az ingatlan szakértők szerint a külföldi egyetemisták kitolhatják az egyetemváros határait, így a Szigeti városrészben lévő lakások négyzetméter árait is magukkal húzhatják, azaz nőhetnek az ingatlanok értékei. A közel jövőben egyébként további épületeket terveznek ide.

Az idei első negyedévben 1123 új lakás építését regisztrálták országosan, ez 54 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.