Százötven szakújságíró jön Pécsre

Hatalmas sikere volt Pécsnek a hétvégi Utazás 2014 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállításon – mondja Márta István. A baranyai megyeszékhely a rendezvény díszvendégeként a legnagyobb standon, összesen 110 négyzetméteren mutatkozhatott be az érdeklődőknek. A kiállítás eredménye többek között, hogy ősszel várhatóan 150 turisztikai szakújságíró látogat majd a városba. 

hirdetés

Harmincezer négyzetméteren, az ország mind a kilenc régiója képviseltette magát a pesti Utazás kiállításon csütörtöktől vasárnapig. Magyarország legjelentősebb turisztikai rendezvényén összesen 500 kiállító mutatkozott be, ám Pécs – Tunézia és Matyóföld mellett – kiemelt figyelmet kapott a 2014-es idegenforgalmi kiállításon. Pécs 110 négyzetméteres standján a város legfontosabb kulturális javaival ismertették meg az érdeklődőket és a turisztikában érdekelt szereplőket.

Kerékgyártó Anikó

– Pontos adataink egyelőre nincsenek, de rengeteg prospektust és tájékoztató anyagot osztottunk ki a rendezvényen – közölte a város megjelenését szervező Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) ügyvezetője.

A turistáknak szóló megjelenés mellett Márta szerint a kiállítás nagy előnye volt, hogy ott a turisztikában érdekelt pécsi szervezetek vezetői különböző utazásszervezők prominenseivel, döntéshozóival is tárgyalhattak.

– Meglátogatott bennünket Halász János, kultúráért felelős államtitkár, akivel a 2015-ös programokról beszélgettünk. De tárgyalásokat folytattunk különféle szervezetekkel is a város turizmusának fellendítése érdekében.

A ZSÖK ügyvezetője konkrétumként említette, hogy az ősz folyamán 150 külföldi, turizmussal foglalkozó szakújságíró látogat majd Pécsre. Az újságírók két napot töltenek a városban, megnézik a nevezetességeket, többek között a Zsolnay Negyedet és a Kodály Központot is, de a helyi szállodákról is tájékozódnak majd – mivel ezekben fognak lakni.

[note note_color=”#c1f0d6″]A turisták egy Facebook játékban is részt vehetnek, képregényt írhatnak az IrányPécs! interaktív oldalán található PécsRegényben. A játék lényege, hogy tíz témakörben kell a város különböző helyszínein fényképeket készíteni és ezeket összefűzni egy kerek történetté. A játék február 27-től október 31-ig tart. A szakmai zsűri november 15-ig dönt, az általa kiválasztott győztesre értékes nyeremény vár. [/note]