Különleges pályaorientációt tartottak Pécsen

Az Országos KID Egyesület, a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület, valamint az Új Perspektíva Regionális Egyesület szervezésében tartották meg kedden a „Jövőformáló” pályaorientáció és a munka világa című munkaerő-piaci konferenciát a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

hirdetés

A kar aulájában tartott program a fiatalokat érintő aktuális témákról szólt. “A Jövőformáló pályaválasztást támogató rendszer kialakítása fogyatékos és egészségkárosodott fiatalok számára” elnevezésű projekt zárórendezvényének keretein belül megrendezett konferencia célja a fogyatékkal vagy egészségkárosodással élő fiatalok pályaorientácójának áttekintése, konkrét módszertani eszközök, lehetőségek bemutatása volt.

fogyatékkal élők pályaorientációja, hl1
Hiányterületnek számít a fogyatékkal élők foglalkoztatása

Kutseráné Pernyéz Zsuzsanna, az Országos KID Egyesület alelnöke lapunknak elmondta, hogy az Országos KID Egyesület 2008 óta minden évben megrendezi országos konferenciáját, amely az érintett egyesületek által kitűzött új módszer bevezetését szorgalmazza.

– Az Országos KID Egyesület olyan ernyőszervezet, amely az ifjúkori munkanélküliség megszüntetésével foglalkozó szervezeteket tömöríti. A mostani konferencia témája a fogyatékkal élő és az egészségkárosodással élő fiatalok számára nyújtott pályaorientáció volt, amelyre speciális módszertant dolgoztunk ki. Érdekesség, hogy magukat az érintetteket is bevontuk a módszertan kidolgozásába, így például részt vettek workshopokon is.

fogyatékkal élők pályaorientációja, hl3
A szakemberek mindenben segítenek az érintetteknek

A szakember szerint a pályaorientáció hiányterületnek számít az oktatási intézményekben, a speciális igényeket kívánó fiatalok esetében pedig még inkább az.

A szakemberek országos hálózatot hoztak létre, amelynek tagjai alkotják minden megyében az “aktív pontokat”, s amelyek az új módszertan elsajátítása révén segítenek az érintetteknek. Pécsen a Humán Innovációs Csoport Nonprofit Kft. Szabadság út 54. alatti telephelyén ismerhetők meg az újfajta pályaorientációs módszertan technikái.

A mai nap folyamán egyébként a Széchenyi téren a Janus Pannonius Gimnázium diákjai segítségével egy flashmob keretében hívták fel a figyelmet a téma fontosságára.