Kultnegyed, zenekar: őszig egyezséget akarnak

Azt akarják, hogy még a nyáron szülessen döntés a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és Pannon Filharmonikusok zenekar finanszírozásának megváltoztatásáról. Az ezt áttekintő szakmai bizottság még a nagy nyári szabadságolások előtt döntésre vinné a dolgot.

hirdetés

Évi 850 millió forintot visz el a pécsi városi költségvetésből a kulturális negyedet és több más városi kulturális intézményt, köztük a világörökségi helyszíneket fenntartó Zsolnay Örökségkezelő, valamint a pécsi szimfonikus zenekar finanszírozása. A város – Hoppál Péter pécsi kultúráért felelős államtitkárral együtt – azt szeretné elérni, hogy az állam vállalja át a költségek oroszlánrészét, lévén nemcsak Pécset, hanem a régiót is kiszolgálják ezek az intézmények. Az ezt vizsgáló bizottság heteken belül összeül, mondta a tisztségviselő lapunk kérdésére.

– A munkabizottság tagjai már megvannak, így a hónap első felében megtarthatjuk az első ülést. Áttekintjük az eddigi tapasztalatokat az elmúlt öt évről, s bízom benne, hogy néhány alkalom után döntésre jutunk – nyilatkozta lapunknak Hoppál Péter államtitkár.

zsolnay fesztivál3

Az már a legutóbbi közgyűlésen eldőlt, hogy a pécsi önkormányzatot Páva Zsolt polgármester, Bánki Erik országgyűlési képviselő, Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatója és Mikes Éva, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. jogi igazgatója képviseli majd a tárgyalásokon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további négy, a gazdasági tárca és a Miniszterelnökség pedig két-két embert delegál a csoportba.

Ahogy azt Hoppál Péter elmondta, ő a pécsi álláspontot osztja, amely szerint a Zsolnay-negyed, a Kodály Központ és a zenekar nem csak a helyi igényeket elégít ki, hanem a régió egészére kiterjedő kulturális szolgáltatásokat biztosít.

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. egyébként erre az évre 500-500 millió forintot kapott a várostól és az államtól (saját bevétele is közel 500 millió volt tavaly), a szimfonikus zenekar pedig 200 milliós állami és 350 milliós városi támogatással működik idén.

– Azt szeretnénk elérni, hogy összességében legalább 10-15 százalékkal több forrásban részesüljenek az intézmények, emellett a pécsi önkormányzatnak csak jelképesen kelljen részt vállalnia a finanszírozásból – jelentette ki Hoppál.

Bár hamarosan elfogadják a 2016-os állami költségvetést, amelyben elvileg jó lenne szerepeltetni, mennyit is adnának a pécsi kulturális célokra, Hoppál szerint erről később is döntés születhet.

Az államtitkár szerint több módja van a kérdés kezelésének: részben költségvetés-kiegészítéssel, részben a rendkívüli kormányzati intézkedések finanszírozásánál keríthetnek pénzt a pécsi célokra. Ha lesz kormányhatározat, akkor a gazdasági tárcának kell átcsoportosítania forrást a 2016-os költségvetésben.