Százmilliókat hoz a kultúra Pécsnek

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt, pécsi országgyűlési képviselőt kérdeztük a szombaton megnyitott, a több ezer énekest Pécsre csábító Europa Cantathoz fűződő viszonyáról, az elvégzett munkáról és a várható eredményekről.

hirdetés

Cantat14

– Milyen erőfeszítéseket kellett megtennie annak érdekében, hogy a város rendezhesse meg a találkozót?

– 2012-ben születtet meg az a döntés, hogy a kormányzat támogatásával Pécs önkormányzata megpályázza az Európai Kórusszövetségnél a soron következő Europa Cantat rendezési jogát. Akkor még pécsi országgyűlési képviselőként és az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnökeként, ugyanakkor a karnagyi múltam miatt és a művészet iránt elkötelezett emberként annál nagyobb lelkesedéssel vettem részt a pályázat előkészítésében, kidolgozásában. A Nemzetközi Kórusszövetség elnöksége egyhangú határozattal döntött a magyarországi helyszín mellett. Mivel Pécs már 1988-ban is egy rendkívül sikeres, a résztvevők és a közönség részéről egyaránt emlékezetesnek tartott fesztivált rendezett meg, ez nem is volt kétséges. Magyarország Bartók Béla és Kodály Zoltán munkássága révén a világ bármely pontján összeköthető a zenével, a kóruskultúrával, Pécs pedig gazdag és sokszínű kultúrájával, régre visszanyúló zenei múltjával kifejezetten alkalmas a program rendezésére.

– Karnagyként, akadémiai doktorként milyen érzés Ön számára, hogy a világ legrangosabb kórusfesztiváljának Pécs adhat otthont?

– Kulturális államtitkárként nyilván törekedni kell egy fajta objektív szemléletre, nem szabad elfogultnak lenni, hiszen számtalan különböző tematikájú, típusú és szemléletű kulturális programra hívnak országban és lassan mondhatom, hogy világszerte is. Ugyanakkor nem tagadhatom, hogy az Europa Cantat, amelynek ismételt pécsi rendezéséhez magam kértem még országgyűlési képviselőként a kormány támogatását, mennyire közel áll a szívemhez. Egy kórus tagjaként, karnagyként az ember nemcsak egy erős, összetartó közösség tagja, de komoly kulturális értéket is közvetít, mindeközben pedig rendkívül jól érzi magát. Életemben számos élmény, tapasztalat emaleyeket kórusokkal éltem át, mind a mai napig meghatározóak számomra. Ennek a közösségteremtésnek a támogatása, egy ilyen nagy volumenű találkozó rendezése Pécs, a kultúra városában csakis izgalmas, reményteli várakozással tölthet el.
Cantat12

– Milyen kulturális és gazdasági profitot hozhat ez Pécsnek és az országnak?

– A rendezvény költségvetési hátterét Pécs önkormányzata és a magyar kormányzat fele-fele arányban, 310 millió forintos összeggel biztosítja, de a számítások szerint a befektetett közpénz másfél-kétszeres mértékben is megtérülhet a fesztivál szolgáltatásai, a turizmus fellendülése révén. Napjainkban a kultúra nem csupán egy feneketlen kút, amelybe a finanszírozás milliói, milliárdjai folynak: a kultúra ma már egy olyan ágazat, amely részben a kreatív ágazatoknak köszönhetően, de a fesztiválturizmus segítségével is hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez.

– Melyik lesz az Ön számára legkedvesebb program?

– Mindegyiket nagyon várom. Ott voltam a megnyitón, és bár a héten az államtitkári munkám Budapestre szólít, minden munkanap végeztével kocsiba ülök, hogy a szintén zeneszerető, a kórusmuzsikára rendkívül nyitott három gyermekemmel és feleségemmel közösen részt vegyek a pécsi Europa Cantat programjain, majd hajnalonta visszaautózom Budapestre.

 

Fotók: ecpecs2015.hu