Kultúrák találkoznak Pécsett

Nemzetiségek találkoznak Pécsett a Széchenyi téren október 10-én a Pécsi Nemzetiségi Ünnepen, hogy megismerjék és megmutassák egymásnak kultúrájukat, világnézetüket. A szombat reggel 10 órakor kezdődő minifesztiválon fellép a Snétberger Trió, a Balkán Fanatik, és Oláh Gergő is.

hirdetés

Pécsett évszázadok óta él együtt békében számos nemzetiség, ezzel pedig nem csupán az országnak, hanem a világnak is példát mutat. A város pedig épp ezért kaphatott lehetőséget arra, hogy az október 10-én megrendezett Pécsi Nemzetiségi Ünnep keretén belül megmutassa a pécsieknek, hogy városuk tele van megismerésre váró kultúrák ezernyi kincsével.

Összehozzák a kultúrákat
Összehozzák a kultúrákat

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy az ünnepnap – amelynek fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – célja az, hogy közelebb hozza egymáshoz a régió kultúráit, összehozza és összefogja a nemzetiségeket, akik így egyaránt bemutathatják saját értékeiket, és megismerhetik más nemzetiségek örökségeit.

nemzetiségi ünnep

Káli-Horváth Kálmán, az esemény szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a Pécsi Nemzetiségi Ünnep Széchenyi téri programjait úgy állították össze, hogy azok a kicsiknek és a nagyobbaknak is élményt jelentsenek. Az ünnepen – folytatta – főként színes színpadi produkciók követik majd egymást.

A sajtótájékoztatón zenélt a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csapata
A sajtótájékoztatón zenélt a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csapata

Fellép például a Karaván Művészeti Alapítvány Banyamesék című interaktív bábjátékával, amelynek cselekményébe az érdeklődők is beleszólhatnak, de a Mohács Nemzetiségi Táncegyüttes, a Komlói Fekete Láng Roma Hagyományőrző Csoport, vagy épp a Nagynyárádi Művészeti Egyesület színjátszó csoportjának előadásai is közelebb hozzák majd a baranyai kisebbségek értékeit a pécsiekhez. A délután folyamán pedig fellép a híres Snétberger Ferenc Trió is, a tiniket pedig Oláh Gergő hívja majd táncba.