Kulturális főváros: ki kövesse 2023-ban Pécset?

Hétfőtől már pályázhatnak a magyar városok az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet Pécs már birtokolt 2010-ben. A baranyai megyeszékhely természetesen nem indulhat újra, de a jelek szerint sokan fontolgatják az indulást. Ön szerint melyik város lenne a legjobb jelölt?

hirdetés
Uránia Mozi

Ha azt mondjuk, 2010, valószínűleg minden pécsi azt vágja rá: EKF. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban ismét magyar város viselheti egy esztendeig, párban egy településsel az Egyesült Királyságból. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvánosságra hozta, hogy már pályázhatnak is a magyar városok, igaz, sietniük nem kell, lesz idő kidolgozni a terveket, hiszen a jelentkezés végső határideje december 20-a.

A büszke címmel egyébként együtt jár a Melina Mercouri-díj is, amelynek összege jelentős, 1,5 millió euró, azaz mintegy 460 millió forint.

ekf2
A pécsi EKF-év megnyitója

Bár hivatalosan természetesen még egyik magyar város sem nyújtotta be a pályázatát, de előzetesen már több település is jelezte, indulni kíván a címért: Győr, Debrecen, Tokaj, Miskolc, Eger, Veszprém, Szombathely és Gödöllő vezetése is így nyilatkozott. Pécs, mivel már 2010-ben volt kulturális főváros, természetesen nem indulhat újra.

Ön szerint melyik város legyen a győztes?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...
Pécs mindenben segít
Tavaly év elején Balog Zoltán miniszter szimbolikusan Pécsen jelentette be, hogy 2023-ban újra magyar város viselheti az EKF-címet. Páva Zsolt polgármester akkor azt hangsúlyozta, a város előnyére vált, hogy így is felkerült a kulturális térképre, a régió centruma lett.

– Maga az EKF-program konkrét, kézzelfogható, szerethető projekt, az emberek tudják, hogy miről szól, azonosulni tudnak vele. Ezért is adunk meg minden segítséget és támogatást azoknak a magyar városoknak, amelyek úgy döntenek, hogy pályázni kívánnak a 2023-as, következő magyar EKF-címre – fogalmazott a városvezető.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár akkori szavai szerint a Zsolnay-negyed és a pécsi kultúrfővárosi cím mintául szolgálhat a következő magyar EKF-címre pályázó városok számára, amelyek egyúttal szakmai mentorként is számíthatnak Pécs segítségére.

A ZSÖK Nkft. a szaktárcával és az önkormányzattal karöltve idén április 26-27-én egy workshopot is szervez, ahol a magyar városok kaphatnak tanácsokat, segítséget. Tokaj esetében a ZSÖK személyes találkozó keretében is segítette a borváros felkészülését.