Kultúrsziget a Vasutasból

Kiállítások minden mennyiségben

Új életre kapott a pécsi Vasutas Művelődési Ház, mely „belvárosi kultúrszigetként meglepően fiatalosan ünnepli 80. születésnapját.

hirdetés

Idén 80 éves a Váradi Antal utcában található Vasutas Művelődési Ház, mely az utóbbi években új életre kapott, felfrissült, és rendkívül színes programokkal várja a pécsieket, és persze a vasutasokat. A Civil Közösségek Háza mellett a jubiláló Vasutas Művelődési Ház az egyetlen olyan belvárosi közösségi-kulturális tér, ahova a városközpontban élők, az ott sétálgatók úgy térhetnek be, hogy tudják: itt biztosan akad számukra valami érdekes tenni- vagy látnivaló.

 

A gyerekekre figyelnek a művházban
A gyerekekre figyelnek a művházban

Szentgyörgyváry Péter, a művelődési ház igazgatója lapunknak elmondta, hogy a kultúrakedvelő és kultúrakereső pécsiek figyelme ma a Zsolnay Negyed felé terelődik, ugyanakkor a kultúrnegyed sokak számára kieső, távoli helyszín, épp ezért sokan inkább a Vasutas Művelődési Házat választják. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a művelődési ház egyedülálló, belvárosi kultúrszigetként funkcionál évek óta, miután az Ifjúsági Ház megszűnt, a valaha a belvárosban működő Kulturális Központ pedig kiköltözött Uránvárosba.

 

A pécsi vasutas zenekar országszerte ismert és sikeres
A pécsi vasutas zenekar országszerte ismert és sikeres

Nagyon nagy dolog, hogy ilyen régóta áll és működik a művelődési ház – mondta a házat 30 évig vezető Molnár Gézát váltó igazgató – és ha azokat a változásokat nézzük, melyek a 2012-es igazgatóváltás óta végbementek, akkor elmondható, hogy az aggastyán korba lépett kultúrház pár éve megtáltosodott. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint, hogy a pécsi Vasutas Művelődési Ház tavaly májusban a Dunántúli Vasutas Művelődési Házak régióközpontja lett.

A legkisebbeknek is van itt miből válogatni
A legkisebbeknek is van itt miből válogatni

Annak, hogy a művelődési ház él és virul, az is tökéletes jele, hogy az általuk fenntartott, 1945-ban alakult Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar (akkor még Pécsi Vasutas Fúvószenekar) a 2014-ben érkezett Bókai Zoltán karmesterrel nagy sikereket aratott és arat a mai napig. A Pécsi Nemzeti Színház karnagyának vezetése alatt tavaly a zenekar például átvehette a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség kiemelkedő művészeti tevékenységért járó elismerő oklevelét.

Állatsimogatás a kultúrszigeten
Állatsimogatás a kultúrszigeten

Persze nem csupán a vasutas zenekar hasít, hanem a művelődési ház programfelhozatala is. Szentgyörgyváry Péter kiemelte, hogy a vérfrissítés jól megmutatkozik abban, hogy a nyugdíjas-programok mellett előtérbe kerültek a pécsi családokat megcélzó események is, melyeknek remek helyszínt biztosít az itt nemrég kialakított Vasutas Borkert és Fröccsölde, ahol nem csak a megannyi koncert, a sportközvetítések, a tematikus beszélgetések és persze a pécsi borok jutnak nagy szerephez, hanem a gyermekjátékok, és az olyan kicsiknek és nagyobbaknak szóló programok is, mint például a videojáték-küzdelmek.

Kiállítások minden mennyiségben
Kiállítások minden mennyiségben

Az olyan kifejezetten csak itt megrendezett programok mellett, mint például a bridzs oktatás, a nyelvtanfolyamok, a Tanac együttes táncháza, a megannyi izgalmas külföldi élménybeszámoló, a prevenciós előadások és csoportfoglalkozások, a művelődési ház olyan – Pécs határain túlnyúló – programokat is szervez immár, mint például a POSZT-tal párhuzamosan megrendezett Játszó-Társak a Függöny Mögött című beszélgetés, melynek vendégei június 17-én Stohl András és László Zsolt színművészek voltak.