Kutyachip: év végéig melegen ajánlott

Az állatorvosok eltérő díjakat alkalmaznak a januártól kötelező chipek beültetésénél. Mindenkinek kötelező januárig megoldania a műveletet, ami már csak azért is fontos, mert amelyik ebet nem jelölték meg, azt az orvos sem kezelheti 2013-tól.

hirdetés

Néhány hetük maradt a pécsi kutyatulajdonosoknak arra, hogy beültettessék kedvenceikbe az egyedi azonosítókat. Egy országos jogszabály felülírta a helyi rendeletet, így már nemcsak az újonnan vásárolt, ajándékba kapott ebekbe kell beültetni a mikrochipeket, hanem minden, négy hónaposnál idősebb kutyába is.

A rizsszem nagyságú azonosító beültetését az állatorvosok tudják végrehajtani egy gyors és fájdalommentes eljárással; mindez papírmunkával együtt percek alatt megvan. A dolog kellemetlenebbik része, hogy az eljárás és a mikrochip maga pénzbe kerül, viszont az összeg előteremtése nem jelenthet problémát annak a gazdinak, aki képes etetni jószágát.

– Állatorvosa válogatja, mennyit kér a beültetésért, ugyanis a jogszabály csak a chip árát maximalizálta 3.500 forintban. A beültetés azonban előzetes vizsgálathoz kötött, aminek a díját az orvos külön határozhatja meg szabadon – hívja fel a figyelmet a részletekre Máté Péter, az állatorvosi kamara megyei titkára.

Így néz ki az apró azonosító!

Munkatársunk körtelefonja meg is erősítette a szakember szavait, ugyanis volt olyan pécsi állatorvos, aki 4.500, de olyan is, aki 8.000 forintos összköltséggel vállalja a művelet elvégzését. A szemfülesebbek azonban akár háromezer forintért is megkaphatják a szolgáltatást, ugyanis időről időre akciózásba kezdenek az orvosok, többek között a közösségi oldalakon is.

A chip egyrészt az elkóborolt ebek hazajuttatásában segít, másrészt segítségével hozzá lehet férni minden, az állattal kapcsolatos információhoz, így többek között a megszerzett oltások meglétét is ellenőrizni lehet vele.

A gazdáknak azonban nemcsak emiatt fontos a beültetés: januártól csak akkor kezelheti az állatorvos a kutyát a jogszabály szerint, ha az már rendelkezik chippel. Ilyetén módon az évenként kötelező veszettség elleni vakcinát sem adják majd be addig az ebeknek az orvosok jövőre, amíg nincs az állatokban mikrochip.

A szabály a menhelyről befogadott kutyákra is vonatkozik, éppen ezért – ahogy azt Farkas Tamás, a Misina állatmenhely vezetője elmondta – az ilyen intézmények, ahogy a Misina is, minden kutyába beülteti az azonosítót.

– Ha egyszer beültették a chipet, az a kutya egész életében költségmentesen használható a továbbiakban, és használják is az orvosok. További költségek nem merülhetnek fel ezzel kapcsolatban – mondta még el Máté Péter.

Az új törvénytől azt remélik, hogy két-három éven belül nem lesz olyan kutya, amelynél nem lehet megállapítani, hogy ki volt az utolsó gazdája. Így vélhetően kevesebb utcára kitett ex-kedvenc lesz majd, a gazdikat ugyanis felelősségre lehet vonni emiatt.