Lahti, a finnek Pécse

Pécs talán legismertebb testvérvárosa Lahti. És az egyik lélekben legközelebbi, hiszen számos közös csereprogram köti össze a két várost és lakóit – természetesen a nyelvrokonság mellett. Mégis, a nevén kívül nem sokat tudunk erről a festői, csodás településről Finnország déli részén, holott 1956 óta él a kapcsolat a városok között.

hirdetés

Lahti egy több mint 100.000 lakossal rendelkező városka, a fővárostól, Helsinkitől mintegy száz kilométerre. Mindennapi életét a pécsivel összevetve nem igazán hasonlítanak egymásra, ellentétes a két arculat. De mint tudjuk, az ellentétek vonzzák egymást!

Lahti Etusivu
Testvérvárosunk madártávlatból

Először is, Pécs területe több mint 2000 éve lakott már, a város telis-tele ókori emlékekkel, és a műemlékek, épületek által nyomon követhető a történelem, az évszázadok folyása. Lahtit először 1445-ben említi hivatalos dokumentum, jelentősebb várossá pedig a 19. században vált egy rajta keresztülhaladó vasútvonalnak köszönhetően. Csupán 1905-ben lépett városi rangra.

Másodszor, ha Pécset a kultúra, Lahtit a sport városának nevezhetjük. A város lakói imádják a sportokat, számos alkalommal rendeztek már itt világbajnokságokat, első osztályú jégkorong és labdarúgó csapatuk van. A város szülötte a világhírű Janne Ahonen síugró, és Jari Litmanen focista is.

Turistacsalogató programjaik is elsősorban a sport köré épülnek – sílesikló pályák, sátortáborok, hagyományos versenyek köré épül Lahti imázsa. A közelben számos folyó, tó található, melyek megint számos programnak adnak otthont.

Míg Pécs profiljának szerves részét képezi az ország első egyeteme és a pezsgő egyetemi élet, Lahtiról ez nem mondható el. Ugyan az ottani Alkalmazott Tudományok Egyeteme elég szerény méreteit tekintve, ám minőségben elsőosztályú.

lahti
Lahti gyönyörű, bárhonnan nézzük

A klasszikus zene Lahti kulturális életében is párhuzamosan fontos szerepet tölt be, hiszen az ország egyik legszebb koncertterme, a Sibelius Hall itt található, és legjobb zenekara, a Sinfonia Lahti is itt működik.

Sibeliustalo_paasali_sinfoniaLahti
A híres-neves Sibelius Hall és a Sinfonia Lahti

Ha meg szeretnénk látogatni testvérvárosunkat, össze kell húzni a nadrágszíjat: repülővel bizony hónapokkal előre sem olcsó mulatság a jegyvásárlás Helsinkibe. Autóval sincs közel, de útba esik számos egyéb látnivaló, így talán érdemesebb jól megtölteni a tankot.