Lakásfoglalókkal együtt adnák el a rémházat

A háttérben az egyik "rettegett" bérlakás

Hamarosan értékesíthetik a Magtár utcai lakóházat, az önkormányzat ugyanis közel áll a megegyezéshez egy lehetséges vevővel. Milliókat bukik a város az önkényes lakásfoglalókon.

hirdetés

Az elhíresült Magtár utcai lakóházba  sok család  önkényesen költözött be, gyakorlatilag elfoglalták az üres szobákat. Sokáig mindenféle háborgatás nélkül megtehették ezt a lakásfoglalók, de Bándy Kata esete mindent megváltoztatott. Önkényes lakásfoglalóként élt ugyanis a lány gyilkosa is a Magtár utcában.

Részben ennek hatására született egy szabályozás Pécsett, amely felmondásra jogosítja fel az önkormányzatot 30 napos lakbér-, vagy közüzemi díj tartozás esetén. Március közepén a város megszerezte a bérház kilakoltatási engedélyét is, a dokumentumot pedig az ott élőknek is eljuttatták. A társasház önkormányzati tulajdonban van: az ott található 10 lakásból kettőben jogcím nélküli lakáshasználók, öt lakásban pedig önkényes lakásfoglalók élnek most is.

Három lakásból már kiköltöztek – ezekben jogszerűen éltek -, azokat le is falazták, hat ingatlan esetében jogerős bírói ítélet született, így a kiköltöztetés 3 napon belül végrehajtható – akár karhatalom igénybevételével. A 7. lakásban élő család tekintetében még folyamatban van a bírósági eljárás.

Hamarosan eladhatják

Közben olyan híresztelések röppentek fel, hogy az önkormányzat újabb bérlakást adna az önkényes lakásfoglalóknak, amennyiben hajlandóak végre otthagyni az épületet. Utánajártunk a pletykáknak. Moór Eszter, az önkormányzat Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke közölte: csak azok kaphatnak máshol önkormányzati bérlakást, akik jogszerűen éltek a Magtár utcában – azaz két család. A többieknek nem jár ilyen, nekik ki kell költözniük az épületből.

Az önkormányzat tárgyalásokat folytat a bérház eladásáról, és Moór Eszter szerint hamarosan meg is születhet az egyezség, ugyanis a beruházó szándékai komolynak tűnnek.

– Jelenleg úgy tűnik, hogy a június 20-i közgyűlésen tárgyalhatunk az értékesítésről, addigra várhatóan sikerül egyeztetni a részletekről az érdeklődővel. Az épület azonban a még ott lakókkal együtt kerülne át az új vevő tulajdonába, igaz, ő a végrehajtás jogát is megkapná a vétellel– nyilatkozta lapunknak a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke.

A vevő egyébként jól jár, hogy lakottan vásárolja meg az épületet, így ugyanis mindössze 7,25 milliót ér a ház. Ha üres lenne, akkor akár 14,5 millióért is eladhatná a város.