Hitel: törleszti a munkaadó?

Április eleje óta a cégek adó- és járulékmentesen támogathatják alkalmazottaikat a lakáshitelük törlesztésében. A rendelet óriási segítség lehet a dolgozók számára. A pécsi cégek is megfontolják a bevezetését. 

hirdetés

Az új rendelkezés szerint amennyiben a munkáltató úgy dönt, ötévente a fizetésen felül adó- és járulékmentesen legfeljebb ötmillió forintot adhat alkalmazottjának a lakáshitelének törlesztésére. A múlt év végén megszavazott szabályozás értelmében ugyanis cafeteriaelemmé vált a hiteltörlesztés.

A kormányrendelet szerint bizonyos feltételeknek azonban teljesülniük kell a támogatáshoz. A lakás például nem lehet se túl nagy, se túl drága – kritériumokat az szja-törvény melléklete határozza meg a szobaszám, a vételár, az ott élők száma és az építési költségek alapján. Fontos megjegyezni, hogy a támogatás összege nem lehet több a hitelre vásárolt lakás árának harminc százalékánál.

lakás
Sokaknak lehet segítség a támogatás…

A Lafarge Királyegyházi Cementgyárnál tudnak a lehetőségről és foglalkoznak is vele, azonban arról még nem született döntés a cégnél, hogy bevezetik-e.

– Ha bevezetjük, mindenképp jövő évtől tesszük – mondta Fenyvesi Eszter, a cég munkaügyi vezetője. – Addig még az ehhez kapcsolódó munkáltatói feladatokra is fel kell készülnünk. A hitellel rendelkező alkalmazottaink már értesültek a lehetőségről és eddigi tapasztalataink szerint az érdeklődés is nagy a lehetőség iránt.

A pécsi IT Services Hungarynál még nem rendelkeznek elegendő információval a támogatásról, de úgy vélik, igény mindenképp lenne rá. Solti Péter, az ITSH toborzás-kiválasztó specialistája elmondta, hogy mivel egy hosszabb lefolyású dologról van szó, cégüknél legkorábban a nyári hónapokban válhat élessé.

A magánszférában tehát van fogadókészség a dologra, de például a legnagyobb önkormányzati cégnél, Pécs Holdingnál azért nem vehetik igénybe a segítséget, mert a dolgozók nem kapnak béren kívüli juttatást cafeteria formájában.

 • Én

  …ez még viccnek is rossz…BIRKÁK!!!

 • elmélkedő

  Megemlítettem a munkaadómnak, 5000.- is beljebb lennék, mondhatni kiröhögött….

 • vackor

  Legtöbb cégnél még Erzsébet utalvány és cafeteria sincs, majd éppen a lakáshitelhez adnak támogatást? Ez a hét legjobb vicce.
  Gondolom a parlamenti képviselőknek alanyi jogon fog járni.