Lakásvásárlástól a nincstelenségig?

Csak a munka mentheti meg

Hogyan kerülhet valaki pár év alatt biztos anyagi helyzetből a hajléktalanság szélére? Egy, lapunkat felkereső nyugdíjas hölgy története következik, aki a lakásvásárlástól jutott el a nincstelenségig.

hirdetés

Varga Lajosné Piroska kisnyugdíjas 2008-ban vásárolt volna egy lakást, élete azonban ekkor sajnálatos, nem várt fordulatot vett. Az új otthont ugyanis az előző árából és a mellé felvett hitelből vette volna meg, de a korábban jóváhagyott hitelkonstrukció a gazdasági válság beütése miatt bedőlt, Piroska néni pedig nem tudta megvenni a kiszemelt lakást, amire idő közben már lerakta a foglalót.

Lehet, hogy hajléktalanná válik
Napok múlva hajléktalan lesz? 

Az ideiglenes megoldás az volt, hogy az idős hölgy – a lakás tulajdonosainak beleegyezésével – a letett foglalóból albérletként használta az új otthont, amit csekély nyugdíjából tartott fent. Piroska néni így le tudta lakni a foglaló árát, de az előző tulajdonosok – akiknek az élete szintén nem úgy alakult, ahogy várták – visszaköltöztek a lakásba, Piroska néninek ezért mennie kellett.

Csak a munka mentheti meg
Csak a munka mentheti meg, de kevés az esélye

Tavaly kapott egy összkomfortos önkormányzati lakást. A lakás bérleti és fenntartási díja viszont magasabb, mint az általa eredetileg igényelt komfortos lakásé – amit valamilyen oknál fogva nem kapott meg. A 25 m2-es lakást ráadásul a szerződésben foglaltak szerint egy év alatt rendbe kellene tennie, fel kellene újítania, ami szinte lehetetlennek tűnik. Piroska néni ugyanis 72 ezer forintos nyugdíjából fizeti a lakás 30 ezerre rúgó rezsijét, és a közel 8 ezer forintos havi lakbért, emellett pedig egy korábban felvett hitel törlesztésével is meg kell birkóznia.

Piroska néni jelenleg munkát keres, azonban hajlott kora és különböző betegségei miatt eddig nem járt sikerrel. Lapunknak elmondta, nem kizárt, hogy egy hónap múlva elmehet egy 80 éves nyugdíjas hölgyet gondozni. A szörnyű igazság azonban az, hogy számításai szerint egy hónapot már nem tud kihúzni az albérletben, nemsokára ugyanis képtelen lesz fenntartani azt és retteg attól, hogy az utcára kerül.

[note note_color=”#66b8ff”]Piroska néni esetével megkerestük dr. Morvai Gábort, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat vezető koordinátorát, aki elmondta, hogy a a lakásvásárlás legtöbbször úgy történik, hogy a szerződésben rögzítik: a sikeres hitelügyintézéstől függ a vásárlás, tehát ha nem sikerül a megfelelő összeghez hozzájutni, a vevő visszaléphet. A foglaló kikötésénél szintén megállapodhatnak abban a felek, hogy ebben az esetben az előzőleg átadott összeg visszajár.

-Az ingatlanvásárlás esetében mindig legyen a vevőnek és az eladónak is saját jogi képviselője is, aki ellenőrzi az okiratokat, a jogi hátteret – mondta Morvai.  Ha Piroska néni végképp nem bírja fizetni a részleteket, és egyéb vagyona (ingó, ingatlan) nincs, Morvai szerint a nyugdíjból történő levonásra lehet számítani, ez maximum a havi nyugdíj 33%-a lehet. Szintén fontos bármilyen hitel felvétel előtt olyan szakemberrel is konzultálni, aki megfelelő ismeretekkel rendelkezik, hasznos tanácsokat tud adni, és fel tudja hívni a figyelmet a kockázatokra anélkül, hogy ő maga érintett lenne az ügyletben, vagy haszna származna belőle.[/note]