Elstartolt a szomszéd-Facebook

Sokan emlegetik fel azokat a bizonyos „régi szép időket”, amikor mindenki mindenkit ismert, amikor az emberek összejöttek és valós – nem pedig virtuális – közösséget alkottak szomszédaikkal és a környéken élőkkel. A nagyobb lakosságszámú városokban azonban sokkal kevesebb a közvetlen kapcsolat, ezen segít egy új magyar internetes közösségi oldal.

hirdetés

Nem érdekel ma már szinte senkit, hogy ki lakik tőle pár méterre, sőt, inkább megpróbáljuk elkerülni a kínosnak vélt beszélgetéseket és a frusztrálónak vélt hasonló szociális helyzeteket. Holott ez pont fordítva is lehetne.

miutcank

A miutcank.hu egy olyan új magyar honlap, ami a virtuális közösségi oldalakat ötvözi a lassan feledésbe merülő szemtől szembeni emberi kontaktusok újraélesztésével. Az oldal segítségével láthatóvá válnak a körülöttünk élők, a közvetlen szomszédok, vagy épp a szomszéd házban lakók, akiktől szívességeket és tanácsokat kérhetünk, akiknek felajánlhatjuk a segítségünket, és akikkel akár közös programokat is szervezhetünk.

Ami azonban Facebooktól megkülönbözteti, az a felhasználóinak lakóterület alapján történő elkülönítése. A Miutcánkban tehát csak a körülöttünk pár kilométerre élőket látjuk, akár ismerjük őket, akár nem. Természetesen nem lesz látható a pontos lakhelyük, vagy a teljes nevük, viszont amit státuszként beírunk, azt mindegyikük elolvashatja, és persze reagálhat is rá.

Az oldal csak arra vár, hogy használják

Az oldalon feladhatunk apróhirdetéseket, szívességeket kérhetünk, bográcsozást szervezhetünk közösen, elhívhatjuk a szomszédot kocogni. Emellett megkérhetjük a környéken lakókat, hogy ajánljanak egy jó mosógépszerelőt, vagy tanácsot kérhetünk tőlük abban is, hogy hol található a környéken egy jó zöldséges – vagy akár kölcsön is kérhetünk tőlük egy-két fej hagymát.

Az egyelőre béta verzióban működő oldal kis engedménnyel ugyan, de működni látszik. Budapest frekventáltabb kerületeiben már több százan használják olyan hétköznapi dolgokra, mint például egy angoltanár felkutatása, sporttársak keresése, de vannak olyan rettenthetetlen felhasználók is, akik már bébicsőszt is a Miutcánkkal keresnek.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=A5htgSZgYDg” width=”650″]

Az oldal azonban csak úgy működik teljes erőbedobással, ha – mint egy valós lakóközösséget – a felhasználók benépesítik azt. Pécsett – akárcsak sok más városban – ez még nem történt meg. A körülöttünk lakókat ugyanis csak akkor láthatjuk – és ők is minket –, ha az adott kerületben vagy környéken a regisztráltak száma eléri a 30 főt.

Így is meg lehet ismerkedni a környékünkön élőkkel
Így is meg lehet ismerkedni a környékünkön élőkkel

Ha tehát meg szeretnénk ismerni a mellettünk élő pécsieket, regisztrálni kell – természetesen ingyen – és indulhat a meghívóküldés mindenkinek, akit csak ismerünk. Így ki fog alakulni egy remélhetőleg gyorsan terjedő hálózat, amelynek eredményeképp a pécsiek is jobban megismerhetik az eddig rettegett, vagy épp le se sajnált szomszédjaikat, ennélfogva pedig új barátságokat és lehetőségeket építhetnek ki.