Lakossági fórumot tartanak a Magyarürögi vízfolyás rendbetételéről

Július elsején megkezdődik a Magyarürögi vízfolyás rendezése, a munkák megkezdése előtt pedig lakossági fórumot tartanak az előre láthatóan 6 hónapig tartó fejlesztés részleteiről.

Mint ismert, a tavaly novemberben kezdődött és idén május végén befejeződött Lámpás-patak mederrendezésének keretében a patak Hársfa úttól a Pécsi-vízig tartó, nagyjából 2 kilométer hosszúságú szakaszát újították fel. A Lámpás-pataknál zajlott munkák után nem sokkal pedig egy újabb vízfolyásnál kezdődik meg a munka a városban, július 1-jén veszi ugyanis kezdetét a Magyarürögi vízfolyás rendezése a Fülemüle utcától a Pécsi-vízig tartó mintegy 4730 méteres szakaszon.

Az önkormányzat célja a projekttel az, hogy a vízfolyás környékén évtizedek óta fennálló csapadékvíz-elvezetési problémát megoldja.

A fejlesztés során a legfőbb cél, hogy a patak keresztmetszetének vízáteresztő képességét visszaállítsák, továbbá hogy a csapadék a lehető legkisebb károkozás mellett folyjon az érintett területen.

A munkálatok tervezetten 6 hónapig tartanak az érintett lakóingatlanok megközelíthetőségének folyamatos biztosítása mellett.

A vízfolyás rendezése során a következő munkákat tervezik:

  • Nyílt mederelemek és zárt keretelemek beépítése
  • A felsőbb szakaszokon támfalak építése és szervízút létesítése
  • Több helyen mederkorrekció is történik
  • Az alsó szakaszon medertisztítási munkálatok (a Park utcától délre a Pécsi-vízig): a feltöltődések és az elburjánzott növényzet eltávolítása
  • 3 darab 4 köbméteres hordalékfogó építése
  • A vízfolyás mellett egy 50 köbméteres nagyságú víztározó kialakítása (a Daru dűlő – Sármány dűlő kereszteződésénél).

A rendezés során a feltöltődések és az elburjánzott növényzet eltávolítása, valamint a partfalak megerősítése hozzájárul ahhoz, hogy a vízfolyás rendezett körülmények között tudjon haladni. A nyomvonal kiegyenesítése és a kanyarokban történő parfalerősítés pedig hosszú távon biztosítja, hogy a vízfolyás nagyobb mennyiségű csapadékot is biztonságosan el tudjon vezetni.

A Magyarürögi vízfolyás rendezése kapcsán a terület önkormányzati képviselője, Ágoston Andrea és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. közös lakossági fórumot tart.

A lakossági fórum időpontja: június 10. 17 óra.

Helyszín: az Égervölgyi-tó parkolójánál, a Darázs dűlő 15/2. számú ingatlan előtti terület.

Az érintett környéken élők a fejlesztés részleteit ismertető szórólapot kapnak a munkák megkezdése előtt.

Hirdetés