Lassan beköszönt a kullancs-szezon

Figyeljünk oda, ha erdőben járunk

Komolyan potyognak a fákról a kullancsok? Mindegyik kullancs fertőzött? Hogyan védekezzünk ellenük, és főként: hogyan szedjük ki őket, ha beférkőztek a bőrünk alá? 

hirdetés

Sokan úgy vélik, hogy az ilyen esőben bővelkedő időjárás kedvez a kullancsok „felébredésének”, azonban ez egy tévhit. Dr. Jakab Ferenc egyetemi docens, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője lapunknak elmondta, hogy a kullancsok egyáltalán nem kedvelik az ilyen őszies, esős, szeles időt, inkább a melegben időben éledeznek.

Egy apró, ártalmatlannak tűnő kullancs
Egy apró, ártalmatlannak tűnő kullancs

Ebből kifolyólag a kullancsok által hordozott vírusokkal is foglalkozó kutatócsoport vezetője szerint normális, hogy Pécs környékén egyelőre idén még nem találtak jelentős méretű, aktív kullancspopulációt. Azt azonban hozzátette, hogy a kullancsok meg fognak jelenni, napok-hetek kérdése ugyanis csupán az, hogy mikor lesz megfelelő számukra az időjárás.

Ha pedig jönnek a kullancsok, jönnek az általuk terjesztett betegségek is, és persze a kötelező össznépi rémület is. Sokan késő tavasszal már kirándulni se mernek „a fákról potyogó kullancsok miatt”. Dr. Jakab Ferenc azonban elmondta, hogy ez csupán egy másik tévhit a vérszívóval kapcsolatban, ami elterjedt az emberek között. A kullancsok ugyanis jellemzően az aljnövényzetben, bokrokon élnek, és nem csak erdőkben, hanem városi parkokban is.

Ez a kullancs pedig már lakmározik a vérünkből
Ez a kullancs pedig már lakmározik a vérünkből

Fontos tisztázni egy másik tévhitet is, miszerint ha valakit megcsíp egy kullancs, az garantáltan beteg lesz. Ez nem igaz, ugyanis nem mindegyik kullancsegyed fertőzött, és a fertőzött kullancsok között – az élőhelyüktől és rengeteg egyéb tényezőtől függően – is változó, hogy melyik kullancs mennyire képes terjeszteni egy adott kórt.

Dr. Jakab Ferenc hangsúlyozta, hogy a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás (kullancs encephalitis) a fertőzöttek közel 50-70 százalékánál akár tünetmentesen, vagy enyhe, lázas, influenza-szerű tünetekkel jelentkezhet egy fertőzött kullancs csípése után. A betegek 30 százalékánál alakulhat ki idegrendszeri probléma, az ilyen betegek csupán 5 százalékánál okoz súlyos, bénulásos, esetleg halálos kimenetelű szövődményeket. Szerencsére azonban az ilyen esetek nagyon ritkák, hiszen az agyhártya- és agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető – tette hozzá a szakértő.

Figyeljünk oda, ha erdőben járunk
Figyeljünk oda, ha erdőben járunk

A kullancsok által terjesztett jóval gyakoribb betegség a Lyme-kór, védőoltás pedig a betegség ellen nincs. Dr. Jakab Ferenc kifejtette, hogy a bakteriális fertőzés legjellegzetesebb tünete a csípés körül kialakuló bőrpír, mely idővel megnőhet. Ehhez pedig társulhat láz és fejfájás, ízületi- és izomfájdalmak, idegrendszeri tünetek, valamint egyéb influenza-szerű tünetek is, melyeket van aki könnyen átvészel, de van akit annyira lever a lábáról, hogy akár kórházba is küldhetik. A kór antibiotikummal egyébként gyógyítható.

De mitől függ, hogy ki mennyire betegedik meg egy kullancs csípésétől? Dr. Jakab Ferenc elmondta, hogy többek között függ attól, hogy az adott kullancs mekkora vírusmennyiséget juttatott a szervezetbe, hogy mennyi ideig van a bőr alatt, valamint attól is, hogy mennyire erős a megmart ember immunrendszere, mennyire jó az általános egészségi állapota.

Nem ér sok mindent a riasztó, ha nincs rajtunk hosszú nadrág
Nem ér sok mindent a riasztó, ha nincs rajtunk hosszú nadrág

Abból kifolyólag, hogy a kullancsok irtására nincs uniós engedélyezett vegyszer, a kullancs-csípést leginkább csak megelőzni tudjuk, odafigyeléssel, önellenőrzéssel. Ha erdős területen járunk, öltözzünk fel a lehető legzártabb ruhákba, ha pedig tehetjük, nadrágszárunkat tűrjük a zokninkba. Emellett pedig használjunk kullancsriasztó szereket is bátran. Ha pedig letudtuk a természetjárást vagy a kerti munkát, otthon jól nézzük át a teljes bőrfelületünket, kiemelt figyelmet fordítva a testhajlatokra, a hajra és a szőrzetre, hiszen a kullancsok alapvetően észrevétlenül kezdik el szívni a vérünket (a nyáluk érzéstelenítőt tartalmaz).

Egy jó csipesz aranyat ér
Egy jó csipesz aranyat ér

Eljutottunk az örök kérdésig: ha belénk mászott egy kullancs, miként szedjük azt ki? A legegyszerűbb egy vékony hegyű csipesszel (gyógyszertárakban kullancs-csipeszt is kaphatunk) kihalászni a kullancsot. Dr. Jakab Ferenc elmondta, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem olyan nagy probléma az, ha bennszakad a kullancs feje, mivel az a legtöbb esetben idővel kilökődik. Ha viszont a beszakadt kullancsfej körül begyullad a bőr, érdemes orvoshoz fordulni. A lényeg viszont az – hangsúlyozta a kutató –, hogy ne kenegessük krémekkel a testünkben táplálkozó kullancsot, mivel azoktól nem kap levegőt az állat, és „bestresszel”, ha pedig egy kullancs izgatott, több fertőzött nyálat ereszthet a vérünkbe.