Lázár megérti, hogy aggódunk

A Csontváry Múzeum felújítását hamarosan befejezik

Megnyílt a Csontváry Kosztka Tivadar életművének nagy részét bemutató kiállítás a budai Várban vasárnap este – közölte az MTI. Mint ismert, a legértékesebb képanyagot Pécsről vitték a fővárosba, emiatt pedig idén már nem látogatható a városban Csontváry-tárlat.

hirdetés

A Honvéd Főparancsnokság felújított épületében Csontváry csaknem 100 festménye és grafikája látható; a kiállítást Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg.

Beszédében köszönetet mondott Pécsnek is, amiért számos művet kölcsönadott a december 31-ig tartó kiállításra.

Mint mondta, megérti a pécsiek a fölött érzett aggodalmát, hogy a városban lévő gyűjteményt ideiglenesen elmozdították, de hangsúlyozta: nem az a céljuk, hogy ártsanak Pécsnek vagy bármit is elvegyenek a várostól, hanem hogy adjanak valamit az országnak és a világnak.

Csontváry Kosztka Tivadar; Lázár János

Lázár János szerint a magyar nagyság abban is áll, hogy “ki tudunk lépni a Kárpát-medencéből, és egyetemes tanulságokat tudunk megfogalmazni”.

Úgy vélte, Csontváry utazásai, többek között a Szentföldön végzett alkotómunkája is ezt mutatja. A festő híres magányos cédrusát értelmezve felvetette: a magában álló fa vajon csak a művészt szimbolizálja, vagy hazánkat, sorsunkat is jelképezheti, jelenünket, múltunkat, talán jövőnket is mutathatja. Lázár János kiemelte Gerlóczy Gedeon szerepét Csontváry hagyatékának megmentésében. Felidézte az ismert történetet, amely szerint ha ő nincs, anyagkereskedők vásárolják meg a képeket a jó minőségű vászon miatt.

Csak jövőre jönnek vissza...
Csak jövőre jönnek vissza…

A magányos cédrus – Csontváry géniusza című tárlatot L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntőjében az évtized kiállításának nevezte.

Mint mondta, még nem dőlt el a felújított Honvéd Főparancsnokság sorsa, de addig is színvonalas kiállításokat szerveznek az épületben.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte, hogy a város az állandó Csontváry-kiállítás megszervezésével fontos szerepet játszott abban, hogy a ’70-es évek közepétől végre a szélesebb hazai nyilvánosság is megismerhette a festő életművét.

A fővárosban ilyen...
A fővárosban ilyen…

Kiemelte: büszkék arra, hogy a mostani kiállításhoz való hozzájárulásukkal tovább növelhetik ezt az ismertséget.

A tavaly felújított Honvéd Főparancsnokság két szintjén, 17 teremben, egy bejárható útvonal mentén állítják ki Csontváry csaknem 100 festményét és grafikáját.

A művek körülbelül 40 százaléka érkezett Pécsről, emellett kölcsönöztek képeket a Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjtőktől is. A kiállításhoz számos kisfilm készült, a festő életművét interaktív felületek, Csontváry-szótár ismerteti, egy külön teremben pedig kortárs művészek Csontváry-reflexiói kaptak helyet.

A tárlathoz reprezentatív angol-magyar katalógus, múzeumpedagógiai program és foglalkoztató füzet is készült, decemberben pedig a Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben Csontváry-konferenciát is tartanak, melynek anyagából szintén kötet jelenik meg.