Le kell bontani a Magasházat

Úgy tűnik, végleg eldőlt, hogy lebontják a Magasházat, miután a megyei kormányhivatal által felkért igazságügyi szakértő ezt javasolja. Már értesítették a tulajdonosokat és a környéken álló épületek gazdáit is.

Mint azt dr. Hargitai János kormánymegbízott lapunkhoz eljuttatott közleményében jelzi, a kormányhivatal szeptember végén kapta meg az igazságügyi szakértői véleményt. Ez további veszélyhelyzetre hívja fel a figyelmet és javasolja az épület teljes lebontását.

– Munkatársaim már értesítették a Magasház szomszédságában lévő épületek tulajdonosait, illetve lakóit az építésfelügyeleti hatósági eljárás folytatásáról. Ők az ügyben keletkezett iratokba is betekinthetnek és nyilatkozattételi jogukkal élhetnek – közölte Hargitai.

Hargitai János

– A bontás szükségességét a tulajdonos La Torre 2008 Kft. is elfogadja, és együttműködik a kormányhivatallal – szögezte le a kormánymegbízott.

Hargitai igyekezett megnyugtatni a pécsieket.

– Tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen nagy volumenű épületbontást nem lehet az ott élők mindennapjainak zavarása nélkül lebonyolítani. Elég, ha csak az ebből adódó közlekedési nehézségekre, az épülettörmeléket szállító nagy járművekre, a bontásból következő nagyobb zajterhelésre gondolunk. Mégis türelmüket, megértésüket és szükség esetén, lehetőségeik szerint, együttműködésüket kérem – közölte.

A veszélyhelyzet elhárítása és a bontás a legnagyobb körültekintéssel, a modern épületbontási technikák alkalmazásával fog megtörténni a hivatal szerint. Ennek során maximálisan be kell tartani az élet és vagyonbiztonsági előírásokat. Hargitai már most abban reménykedik, hogy a munkálatok befejezése után reményei szerint egy a jelenleginél élhetőbb és szebb városi terület fog kialakulni.

[box title=”Felszámolás alatt…”]A minap lapunk munkatársának a spanyol Grupo Milton elnöke, Kovács Bence János elmondta, akár hajlandó lenne a hispán vállalat hazai leánycége, a La Torre Kft. ingyen is átadni a pécsi önkormányzatnak a Magasházat. Az ügy viszont nem ilyen egyszerű. – Sok százmillió forintos jelzáloggal terhelt a Magasház, így a pécsi önkormányzat nem tud mit kezdeni egy ilyen megkereséssel. Köszönettel vettük, de nem fogadjuk el az ajánlatot, hiszen Pécs nem fog elviselni egy ekkora terhet az épület miatt – mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester. A La Torre egyik vagyontárgya a Magasház, a felszámolás során minden bizonnyal elárverezik. Emellett ráadásul a La Torre Kft. több mint negyvenmillió forinttal is tartozik Pécsnek. A cégnek ugyanis komoly elmaradása van az építményadó tekintetében. – Más úton igyekszünk visszaszerezni az épületet. A tulajdonos cég ellen ugyanis felszámolási eljárás van folyamatban, jelenleg a felszámolóbiztos kiválasztása történik. Az önkormányzat ennek a folyamatnak a végén szeretné beadni igényét az épületre – így Páva.[/box]

Önnek hiányozni fog a Magasház?

Eredmények

Loading ... Loading ...

16 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én Pécsett lakom születésem óta.
  Szerintem az Önkormányzat Szociális lakásokat alakíthatna ki benne és nem házakat venni a szociálisan rászorulóknak. Eredetileg is ez volt a funkciója.
  Aki bányász volt és nem kapott lakás az a tanácstól kapott lakást a Magasházban.
  (Egy idős hölgy mesélte az egyik Pécs TV riportban.)
  Ha nem lenne olyan nagy a forgalom a Hungária/Szigeti úton akkor nem lenne ilyen szutykos az épület alja.(Látszik hogy a teteje lényegesen tisztább mint az alja).
  Rengeteg értelmes funkciója lenne ha nem választási kampányok Bástyája lenne.

 2. A szavazás is azt mutatja, hogy a pécsiek imádják a Magasházat. Nem szabad lebontani. A sok középszerű és unalmas tákolmány között ez az egyetlen izgalmas tájelem. Mellesleg felbecsülhetetlen értékű kulturális kincs. Ne engedjük, hogy ezt is elkótyavetyélják a korrupt politikusok!

 3. A magasház szerkezeti megoldásának különlegessége – illetve annak, mint kiderült használhatatlansága – miatt vált lakhatatlanná az épület. Attól még, hogy valóban egy kultikus eleme Pécsnek, nem elegendő ok arra, hogy további pénzeket szórjanak ki a felújításra. Így is nevetséges – inkább szánalmas – ami eddig vele történt. Bontsák le végre.

 4. A 25-emeletes Magyarország legszebb, legkülönlegesebb épülete! Pécsiek, fogjunk össze és mentsük meg!

 5. Mindent tönkretesznek. Pécs egyik nevezetességéhez tartozik és egész Európában a legnagyobb lakatlan épület…..

 6. A pécsi magasház hosszú évek óta egyik legkiemelkedőbb szimbóluma Pécsnek- még akkor is ha évek óta üresen áll. Tatarozásra vagy rekonstrukcióra ilyenkor miért nincs lehetőség????????

 7. Akinek ez a 25 emeletnyi végbélsár hiányozni fog, az komolyan gondolkozzon el, hogy érzett-e valaha bármit is ez iránt az egykor rég gyönyörű város iránt….

 8. 35-eve nem elek itthon, de imadom Pecset ,de itt meg nem volt szamonkeres mint avilagban mindenhol mert kez kezet mos, Azzal a komonista pribekkel kellene kifizettetni a bontast aki ilyet megengedett oda epiteni.
  -De erre meg nem gondolt senki

 9. Gyönyörű szocreál épület, pazarlás lenne, ha kárba veszne! A “Szocialista Szellem Vasútja” mintájára lehetne belőle a “A Tüke Lúzerség Panoptikuma”, amelyben a Pécs lezüllesztésében jeleskedő összes politikus és szakember viaszszobra ki lenne állítva – pisszoárként…

 10. Az építése is zavarta a környékbeliek életét. És hogy évek óta üresen áll, ill. hogy “érdekes” használói vannak, az is zavarja őket. A látványa meg engem is. A másik förmedvény, az Iparkamara épülete.

 11. Nem vagyok nyelvÉSZ, de a “robbantás” jelentése, hogy fel- vagy lerobbantanak valamit. A “bontásé” pedig az, hogy lebontani valamit. Tehát nagy valószínűséggel (le)bontják, mert ezt a szót írták ide.

 12. Na, persze. Minden választás előtt bejelentik az eladást, felújítást vagy a lebontást. Aztán persze nem történik semmi. Miért is történne? Pécs (és az egész bóvliország) tökéletes szimbóluma ez az eleve lakhatatlanra épített élményrom. A városcímerbe vele!

Comments are closed.