Leállna az élet vasárnap?

A Fidesz Rogán Antal frakcióvezető szerint azon dolgozik, hogy vasárnap egyetlen munkavállalót sem lehessen dolgoztatni. Az egészségügy, a katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrség munkatársai mellett a közútkezelők, a vendéglátósok és az előadóművészek sem mentesülhetnek a vasárnapi munkavégzés alól a lapunknak nyilatkozó pécsi szereplők szerint. Szerintük képtelenség, hogy általánossá tegyék a munkastopot.

hirdetés

Érdekes bejelentést tett a minap a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal. Ő boltok vasárnapi zárva tartásáról frakciójának döntését ismertetve tudatta: pártja azon dolgozik, hogy a hét utolsó napján és ünnepnapokon senkit sem lehessen dolgoztatni. Igaz, egyelőre a kereskedelemre – arra is csak megkötésekkel – vonatkozna a tiltás, de hosszú távon a többi ágazatban is foganatosítanák.

Vannak ugyanakkor területek, ahol a pécsi szereplők elmondása szerint egyszerűen kivitelezhetetlen a a vasárnapi munkastop.

A vendéglátósok például úgy vélekednek, hogy ők éppen a kormány célját, azaz a szabad vasárnapot szolgálják: ételről, italról gondoskodnak, hogy a családtagok több időt tölthessenek egymással, ne kelljen mosogatniuk, főzniük, ha úgy tartja kedvük.

– Ha bevezetnék, a törvényjavaslat eredeti céljával ellentétesen nem kaphatnának lehetőséget a pihenő családok közös ünneplésekre például – közölte lapunkkal a Magyar Vendéglátók Ipartestületének képviselője, Bíró Bernadett.

Képtelenség lenne a tiltás általánossá tétele...
Képtelenség lenne a tiltás általánossá tétele…

Ugyanígy vélekednek az előadóművészek, akik szintén arra hivatkoznak, hogy a család szabadidejének szolgálatában teszik dolgukat. Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója például azt mondta: a szombati és vasárnapi előadásaik éppen a gyerekeknek szólnak, akik természetesen szüleikkel érkeznek a teátrumba. Ilyen módon szerinte semmi sem magyarázza, hogy tiltsák számukra a játékot.

Az utak kezelői a téli időszakban 12 órás váltott szolgálatban dolgoznak; ha vasárnap nem mennének be a munkahelyükre havasak, jegesek lennének a közutak. A Magyar Közút kommunikációs vezetője, Pécsi Norbert azt közölte lapunkkal: egyébként ötnapos munkarendben vannak, de mindenhol létezik hétvégi ügyeletük is. Mivel bármikor akadhat elhárítandó hiba, így képtelenségnek tűnik a munkastop bevezetése náluk. Ugyanígy a benzinkutasok is erre hivatkozva mondták lapunknak, hogy vasárnapi nyitva tartás híján a közlekedés bénulhat meg. Ugyanezért kivitelezhetetlen a terv a buszközlekedésben is.

Illés József, az Integrált Egészségügyi Szakszervezet pécsi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy vasárnap is gyógyítják a betegeket, küzdenek életükért, így képtelenség, hogy munkamentes legyen a hét utolsó napja az ágazatban, ahogy a mentésnek is folynia kell.

A katasztrófavédők és a rendőrök is arra hivatkoztak, hogy közfeladatot látnak el, s az év minden percében szolgálatban vannak, így nem tehetnek kivételt – hiába szeretné is a kormányzat, hogy ne dolgoztassák embereiket vasárnap e szervezetek.

Ami eddig elhangzott, annak értelmében jövőre – várhatóan tavasztól vagy nyártól – semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Lesznek kivételek: az adventi időszakban lehet vasárnap is vásárolni, de ezeken a napokon komolyabb vasárnapi pótlék biztosítását írná elő a jogszabály.

[box title=”A multik nem nyilatkoznak, a kisboltok maradhatnak” box_color=”#383ba3″]Megkerestük a legtöbb Pécsen bolttal rendelkező multit – többek között a hétvégén komoly forgalmat bonyolító barkácsáruházakat is arról, hogy miként vélekednek a tervekről. A külföldi tulajdonú láncok nem kommentálnak, amíg nem készül véleményezhető törvénytervezet, a magyar élelmiszerláncok egyetértenek a bezárással.[/box]