Ledarálják a Magasházat

Levelet írt Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének Pintér Sándor belügyminiszter a Magasház bontása kapcsán. Közben újabb részletek derültek ki a ház eltüntetéséről.

hirdetés

Pécs polgármestere csütörtökön jelentette be, kiírták a közbeszerzést a 25 éve lakatlan monstrum eltüntetésére. Mint mondta, a leghatározottabban ragaszkodik ahhoz, hogy különösen szigorú óvintézkedések mellett, a pécsiek biztonságát, illetve a pécsiek értékeinek megóvását szem előtt tartva kell eljárnia majd a bontási munkákat végező cégnek. Ez számára sokkal fontosabb kérdés, mint az, hogy maga a bontás gyors legyen. Páva Zsolt közleményében az állt, hogy a becslések szerint egy szint elbontásakor 770 tonna törmelék keletkezik majd, amelyet naponta 15-20 teherautó lesz képes elszállítani.

A napokban azonban újabb részletek is kiderültek a bontásról. Mint megtudtuk, a kamionok maximum 11,5 tonnásak lehetnek, az épületet a -1. szintig, a cölöprács alsó síkjáig kell elbontani. A munkák megkezdése előtt toronydarut kell felállítani, amely legalább öt tonnát tud emelni.

A munkálatok során szintenként egy úgynevezett kezelőjárdát is kialakítanak, amely másfél méterre lóg majd ki az épület peremétől. Ezt szintenként újra építik majd, ahogy haladnak lefelé a dolgozók. Az IMS szerkezetű házban az úgynevezett feszítőpászmákat csak külön eljárással, feltárás utáni lassú melegítéssel lehet csak átégetni.

Az épület maradványait Szigeti tanyára, a városi kőbankba szállítják majd, s vállalkozónak maximum 5 centis átmérőjű darabokra kell ledarálni.

A kivitelezőnek kötelező biztonsági és egészségvédelmi tervet készítenie, és a teljes beruházás alatt monitoring rendszert üzemeltetnie a zaj és a porterhelés mérésére. A nyertes ajánlattevőnek a bontási munkálatok mellett a környező városrész folyamatos rendeltetésszerű, balesetveszély-mentes működését biztosítania kell.

A munkálatok kapcsán Pintér Sándor belügyminiszter levelet küldött Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének július végén. Mint írta, a kormány tavaly július 24-én elvi döntést hozott arról, hogy a bontáshoz szükséges forrást rendelkezésre bocsátja. “Amint a bontás konkrét összege ismertté válik, haladéktalanul intézkedem a forrás biztosítása érdekében” – szögezte le a tárcavezető.

Egyébként IMS szerkezettel összesen 125 épületet építettek, amelyeknek összesen 365 ezer négyzetméter alapterületűek, amiből 18,5 ezer négyzetmétert tesz ki a pécsi szellemház. Az épületet 1975-ben építették. 1989 karácsonya előtt derült ki, hogy néhány pillér melletti csomópontban korróziós nyomokat, szakadt elemeket találtak, majd közel 40 vizsgálat után döntöttek a 252 lakásos épület kiürítéséről. Az épületet 1990 március 21-ig ürítették ki.