Leépít a BAT: 180 embernek kell mennie

Csoportos létszámleépítést jelentett be hétfőn a British American Tobacco (BAT) Magyarországon: a cég átszervezés keretében várhatóan 180 munkatársától válik meg – közölte a BAT.

hirdetés

A közlemény szerint a döntés nem érinti a Pécsi Dohánygyár működését. A hétfőn bejelentett átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A kiskereskedelmi egységek kiszolgálása a megszokott színvonalon folyik tovább.

Az átszervezést a piaci folyamatok változása, az eladások csökkenése és a kereskedelmi struktúra átalakulása kényszerítette ki, ami miatt a vállalat működése több éve veszteséges.

A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, az idén pedig már csak 3 milliárd szálat és kevesebb mint 2 milliárd szálnak megfelelő fogyasztási dohányt. A cigaretta esetén mindez 60 százalékos csökkenést, a teljes értékesítésben pedig 30 százalékos visszaesést jelent – olvasható a közleményben.

“Az átszervezés a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt. Bízunk benne ugyanakkor, hogy az új struktúra nemcsak a veszteségeket segít felszámolni, de a BAT piacvezető pozícióját is megerősíti, és fenntartható, sikeres üzletmenet lehetőségét biztosítja majd. A jövőben a termékek értékesítésére kívánunk teljes mértékben fókuszálni, a magyarországi és regionális támogató funkciókat pedig hátrébb húzzuk a szervezeten belül” – idézi a közlemény Octavian Dascalescut, a BAT Közép-Európáért felelős ügyvezető igazgatóját.

A BAT kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a leépítésben érintett munkavállalók számára minden szükséges támogatást megadjon a jelenlegi helyzetben, a törvényi kötelezettségén felül is segítve őket.

Az átszervezés pontos menetéről a munkavállalók szakszervezetével és az üzemi tanáccsal megtörténtek az első egyeztetések, amelyek eredményeként minden fél számára kielégítő megegyezési javaslat született – ismertetik. A leépítés folyamatosan és lépcsőzetesen történik – teszik hozzá.

A közlemény szerint Kolcza Attila, a szakszervezet vezetője az előzetes egyeztetés után azt mondta, hogy az ÉDSZ-DÉSZ megismerte a vállalat lépéseinek mozgatórugóit, és elfogadja ennek szükségszerűségét. Hozzátette: felhívták a figyelmet arra, hogy a most bejelentett változást a BAT a piaci szereplők közül utolsóként tette meg, amely átgondolt és indokolt.

“A vállalat nemcsak ezen a területen viselkedett felelős munkáltatóként. A szakszervezettel és üzemi tanácsokkal történt egyeztetés során egy olyan konszenzus alapján létrejött megállapodás történt, amelyre nincs példa a munkaerőpiacon” – idézi a közlemény Kolcza Attilát.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. mintegy 800 embert foglalkoztat Magyarországon.

A céginformációs adatok szerint a társaság tavaly 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.

 • Roni

  Papíron veszteséges, de valójában dől a pénz a cégbe! Utolsó bekezdés a lényeg. Trükköznek a fiúk!

 • Pilatus

  A Finn utcai volt Elcoteq gyárat vette meg a BAT. Várhatóan jövő nyáron indulhat meg a termelés benne.

 • MZ/X

  Az elcoteq létesítményeire a flextronics szeretné rátenni a kezét. Nem tudom hogy megvette-e csak a fejlesztés nem úgy megy ahogy szeretné, vagy meg sem tudta még venni mert tartozás van rá. Szerintem nem mostanában lesz ott termelés meg munkahelyek. De ha valaki tud róla infot arra én is kíváncsi lennék.

 • Szekeres András

  A Szilva utcai volt El.-tecet ki vette meg?Nem a BAT?

 • Egy pécsi

  Így is gáz,ami Pécsen történik.
  Szüntessünk meg munkahelyeket,menjen még több ember Külföldre.
  “Magyarország,jobban teljesít!”