Lefelezik a pécsi Cinema City-t?

Információink szerint jövőre több termét is bezárhatja a Cinema City. A Pécs Plázában működő mozinak lejár a bérleti szerződése és kérdéses, hány teremre újítja meg azt januártól. A hivatalos álláspont szerint marad a moziüzemeltetés, épp csak nem árulják el, hány teremmel.

hirdetés

Lapunk úgy tudja, komolyan szóba került, hogy a jelenlegi tízről a felére, azaz 5 teremre csökkentik a Plazában működő mozit. Az ok elsősorban az, hogy egyre kevesebb látogató van, még a premier, block-buster filmek is félgázzal mennek jó esetben.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, rendelkezésre álló országos adatai szerint 2010-ben 11 millió, 2008-ban 12 millió, 2000-ben azonban 14,3 millió jegyet adtak el a mozikban. A csökkenés szembeötlő, még akkor is, ha azt nézzük, hogy Budapest veszített a legtöbbet: az ezredfordulón még 9,1 millión váltottak belépőt a fővárosi cinemákba, két éve viszont csupán 6,5 millióan fizettek a filmekért. Ezzel szemben a nagyvárosokban „csak” négyszázezerrel csökkent a látogatói szám, a vidéki, falusi filmszínházak viszont gyakorlatilag megszűntek az évek alatt.

Drága a jegy? Jobb a torrent? Rosszak a filmek?

– Pécsett, de országosan is érzékelhető tendencia a nézőszám csökkenés, miközben a rezsiköltségek a sokszorosára emelkedtek. Emellett komolyan érezzük a torrentezés negatív hatásait is, mert sokan inkább letöltik és a számítógépen nézik a filmeket – rettentő rossz minőségben, ahelyett, hogy beülnének a moziba – mondja a szakmát belülről ismerő informátorunk.

Szerinte ezek miatt került szóba a cégnél, hogy jövőre drasztikusan csökkentik az aktív termek számát a Cinema Cityben.

A Pécs Pláza menedzsmentje nem akart nyilatkozni az ügyben, az I.T. Magyar Cinema Kft. marketing és pr-igazgatója, Buda Andrea pedig nem cáfolta egyértelműen azon értesülésünket, miszerint csak a termek felét tartanák meg jövőre. Annyit mondott: a Cinema City továbbra is folytatja moziüzemeltetési tevékenységét Pécsett. Ugyanakkor a Plaza és cégük közötti szerződés részleteit nem kívánták részletezni, mert mint mondták, ilyen jellegű információkat a korrekt üzleti magatartás értelmében nem adnak ki.

Informátorunk szerint legutóbb az verte ki a biztosítékot, hogy bár az elmúlt napokban a Cinema Cityben rendezett filmünnepen félárú jeggyel lehetett megnézni a legfrissebb és a legjobb filmeket, mégsem volt teltház. Volt, hogy csak a nézőtér egyharmada telt meg, de még a szupersztárokat felvonultató produkcióra is csupán a székek körülbelül húsz százalékára keltek el a jegyek.

Szokott moziba járni?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Az alábbi közleményt juttatta el lapunknak a Cinema City:

“A Cinema City továbbra is VÁLTOZATLAN FORMÁBAN folytatja moziüzemeltetési tevékenységét Pécsett.

A Cinema City Pécs mozi a Baranya megyei lakosok körében népszerű szabadidő eltöltési lehetőséget nyújtó helyszín, Pécs városa és környéke lakói előszeretettel látogatják intézményünket a megnyitás óta.

A Cinema City az idei évben a teljes vetítőgép állomány digitalizálásával majd 1 millió eurós beruházást végzett csak ebben a moziban. Nem jellemző üzleti magatartás, hogy egy cég ekkora összeget befektet, majd kivonul az adott helyről, ahol a beruházást tette.

Továbbá az elkövetkező egy-másfél éven belül a mozi teljes felújítását is tervezzük, a termek, a kiszolgáló helyek sőt a székek cseréjéig bezárólag.

Remélem, ez elég meggyőző érv a lakosok számára, hogy cégünk elkötelezett a minőségi moziélmény helyi szinten történő biztosítása tekintetében.

A FilmÜnnep kapcsán tett analízis sem helytálló; a pécsi mozi a 3. legnagyobb vidéki nézőszámot hozta az esemény négy napját összegezve. Ez is bizonyítja a pécsiek nyitottságát a kultúra és a jó filmek felé.

A Plaza és cégünk közötti szerződés részleteit továbbra sem kívánjuk részletezni a korrekt üzleti magatartás értelmében.”

(Fotók: illusztráció)