Lefokozzák a pécsi egyetemi kart?

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara (FEEK) kapcsán elterjedt a pletyka: ismét csak intézetként működhet. A kar vezetése szerint az akkreditációhoz szükséges oktatói létszám megvan, de a veszély valós. Alig van professzoruk.

hirdetés

A FEEK az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen az 1998-ban három tanszékkel alapított intézetből 2005-ben vált önálló karrá, és az egyik legtöbb hallgatóval rendelkezik. Az intézményben azonban jelenleg csak egyetlen főállású professzor dolgozik. Emiatt pedig akár el is veszítheti akkreditációját az universitas ezen szervezeti egysége.

Nemeskéri Zsolt dékán szerint valós a veszély. Elismerte ugyanis, hogy bár hamarosan újabbat „avathatnak”, egyelőre valóban csak egy főállású professzoruk van, a többiek nyugdíjasok.

A dékán szerint – a szenátus hozzájárulásával – jelenleg minden biztosított ahhoz, megőrizzék kari mivoltukat, hiszen ehhez 40 oktatóra van szükségük, minősített létszámuk is megvan, s egyre többen haladnak a tudományos munkában is.

Egy ilyen teremnyi diák hiányzik a karról.

A FEEK-en egyébként idén csaknem 80-al kevesebb a hallgató, mint a korábbi években. Most abban bíznak, hogy a más főiskolákon megszűnő képzések hallgatói náluk folytatják majd tanulmányaikat, így akár tovább bővülhet a jelenlegi 1100 fős létszámuk.

A PTE vezetésének hivatalos közlése szerint az egyetem nehéz helyzetében is igyekszik megőrizni képzési palettájának sokszínűségét, valamint az oktatás magas színvonalát, kielégíteni a régió képzési igényeit. Emellett a PTE mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai felsőoktatás élmezőnyében megerősítse pozícióját.