Lefújták a Zsolnay Céh megalakítását

Hétfő délután tartották volna a Zsolnay Céh alakuló ülését, de végül ezt lefújták. Úgy tudjuk, az ötletgazda, Keresnyei János kérte ennek elnapolását a múlt heti botrány miatt. Eközben a Zsolnay-örökösök is tiltakozni kezdtek a Céh ellen. 

hirdetés

A Zsolnay Céh elméletileg pécsi kézműves vállalkozókat tömörített volna azzal a céllal, hogy könnyebben tudjanak érvényesülni a piacon. A Céh tagjai közé választottak  ötvöst, kőmozsárkészítőt, bőrdíszművest, vaskovácsot, hegedűkészítőt, kesztyűst, csokoládékészítőt, bútor-asztalost, formatervezőt és iparművészt is.

A Zsolnay Céh honlapja szerint az alapító a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Kreatív Ipari Klaszter volt. Az alakuló ülést ma tartották volna meg, de azt az esemény előtt néhány órával lefújták, úgy tudjuk, hogy a klaszter vezetője, Keresnyei János  kérésére.

Egyelőre csak találgatni lehet, mi az oka a döntésnek, de úgy tudjuk a múlt héten kirobbant botrány és a márkanév használata ellen tiltakozó örökösök felbukkanása is közrejátszhatott ebben.

Zsolnay Céh

A lefújt eseménnyel kapcsolatban többször is kerestük az illetékeseket, de nem igen akart nyilatkozni senki.

Cséplő Petra, a Zsolnay-gyár igazgatósági tagja (Bachar Najari felesége) azt mondta, nem is tudott róla, hogy ma lenne a megalakuló ünnepség, arról pedig, hogy elmaradna, végképp nincs tudomása.

Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter Egyesület elnöke kinyomta a telefonját, majd sms-ben annyit írt, hogy “most nem tudok beszélni…”  Később sikerült ugyan elérnünk, de nem volt hajlandó lapunknak nyilatkozni az ügyben. Ő egyébként igencsak magára haragította a logópályázaton kiakadt grafikusokat, amikor megpróbálta megvédeni a Céhet és a kiírást is.

Az iparkamara titkára, Síkfői Tamás pedig csak annyit mondott: szerinte nem probléma, hogy elmarad az alakuló ülés, illetve a tájékoztató.

Mint ahogy arról elsőként beszámoltunk a Cink.hu cikke alapján, sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a Céh bruttó 32 ezer forintért akart logót terveztetni magának. Elsősorban a grafikus-társadalom vette ezt zokon, de a Zsolnay-gyár tulajdonosának sem volt sok fogalma a Céhről, vagy annak terveiről, a pályázatról pedig végképp nem tudtak semmit.

Nincs Zsé - az egyik "pályamű" a kiíírásra
Nincs Zsé – az egyik “pályamű” a kiíírásra

A család is felháborodott

A napokban Zsolnay Vilmos ükunokája, Bezuk Zsolt kereste meg lapunkat. Szerinte ugyanis jogtalanul használja a céh a Zsolnay nevet, magát a céh alakulását is helyteleníti.

– A logópályázat körül egyre fokozódó vita mára odáig fajult, hogy mindenki a Zsolnayn viccelődik, az illetékesek ingerülten védik nemesnek vélt szándékaikat, és persze a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nevét. A cégnek nem tesz jót az a sárdobálás, amely a „Zsolnay edzőcipővel” kezdődött, és a „smucig díjazással” folytatódik –  mondta Bezuk Zsolt.

Bezuk Zsolt kitért arra is, hogy a céh megalapításakor azt senki nem vette figyelembe, hogy mindez mennyire sérti Zsolnay Vilmos szellemét, az általa és utódai által felépített márka jó hírnevét, és a család ma élő tagjait, akiknek véleményét senki nem kérdezte.

[box title=”A Zsolnay-család álláspontja” box_color=”#f79540″]”A család teljesen egységes álláspontja, hogy mértékadó pécsi körök a korábban elveszített névhasználati pernek azt az állítását, hogy „a Zsolnay név elvált a család polgári nevétől” teljesen kiforgatva úgy értelmezik, a Zsolnay nevet szabadon, akármire ráírhatják, saját céljaikra és hírnevük növelésére hasznosíthatják, a kulturális célú Zsolnay Negyedtől a sokkal inkább kereskedelmi célú kávézóig. Pedig az ítélet szerint a Zsolnay mint kereskedelmi név, úgy vált el a család polgári nevétől, hogy hozzákapcsolódott a gyár termékeihez, azokban „tárgyiasult”.

A per tárgya a pécsi gyár névhasználata volt, és annak elvesztése még nem jelentheti a családi névhez fűződő személyiségi jogaink elvesztését.

Mint utolsó csepp a pohárban, az alakuló „Zsolnay Céh” névhasználata (különös tekintettel az általa forgalmazott termékek körére) annyira sérti a családot, hogy az ellen minden lehetséges módon fel fogunk lépni. Az, hogy abban milyen messzire kényszerülünk elmenni, attól függ, hogy az illetékesek – akiktől már korábban kértem, válasszanak más nevet – mikor jutnak jobb belátásra”.[/box]