Lefújták a Zsolnay Céh megalakítását

Hétfő délután tartották volna a Zsolnay Céh alakuló ülését, de végül ezt lefújták. Úgy tudjuk, az ötletgazda, Keresnyei János kérte ennek elnapolását a múlt heti botrány miatt. Eközben a Zsolnay-örökösök is tiltakozni kezdtek a Céh ellen. 

hirdetés

A Zsolnay Céh elméletileg pécsi kézműves vállalkozókat tömörített volna azzal a céllal, hogy könnyebben tudjanak érvényesülni a piacon. A Céh tagjai közé választottak  ötvöst, kőmozsárkészítőt, bőrdíszművest, vaskovácsot, hegedűkészítőt, kesztyűst, csokoládékészítőt, bútor-asztalost, formatervezőt és iparművészt is.

A Zsolnay Céh honlapja szerint az alapító a Zsolnay Porcelánmanufaktúra, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Kreatív Ipari Klaszter volt. Az alakuló ülést ma tartották volna meg, de azt az esemény előtt néhány órával lefújták, úgy tudjuk, hogy a klaszter vezetője, Keresnyei János  kérésére.

Egyelőre csak találgatni lehet, mi az oka a döntésnek, de úgy tudjuk a múlt héten kirobbant botrány és a márkanév használata ellen tiltakozó örökösök felbukkanása is közrejátszhatott ebben.

Zsolnay Céh

A lefújt eseménnyel kapcsolatban többször is kerestük az illetékeseket, de nem igen akart nyilatkozni senki.

Cséplő Petra, a Zsolnay-gyár igazgatósági tagja (Bachar Najari felesége) azt mondta, nem is tudott róla, hogy ma lenne a megalakuló ünnepség, arról pedig, hogy elmaradna, végképp nincs tudomása.

Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter Egyesület elnöke kinyomta a telefonját, majd sms-ben annyit írt, hogy “most nem tudok beszélni…”  Később sikerült ugyan elérnünk, de nem volt hajlandó lapunknak nyilatkozni az ügyben. Ő egyébként igencsak magára haragította a logópályázaton kiakadt grafikusokat, amikor megpróbálta megvédeni a Céhet és a kiírást is.

Az iparkamara titkára, Síkfői Tamás pedig csak annyit mondott: szerinte nem probléma, hogy elmarad az alakuló ülés, illetve a tájékoztató.

Mint ahogy arról elsőként beszámoltunk a Cink.hu cikke alapján, sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy a Céh bruttó 32 ezer forintért akart logót terveztetni magának. Elsősorban a grafikus-társadalom vette ezt zokon, de a Zsolnay-gyár tulajdonosának sem volt sok fogalma a Céhről, vagy annak terveiről, a pályázatról pedig végképp nem tudtak semmit.

Nincs Zsé - az egyik "pályamű" a kiíírásra
Nincs Zsé – az egyik “pályamű” a kiíírásra

A család is felháborodott

A napokban Zsolnay Vilmos ükunokája, Bezuk Zsolt kereste meg lapunkat. Szerinte ugyanis jogtalanul használja a céh a Zsolnay nevet, magát a céh alakulását is helyteleníti.

– A logópályázat körül egyre fokozódó vita mára odáig fajult, hogy mindenki a Zsolnayn viccelődik, az illetékesek ingerülten védik nemesnek vélt szándékaikat, és persze a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. nevét. A cégnek nem tesz jót az a sárdobálás, amely a „Zsolnay edzőcipővel” kezdődött, és a „smucig díjazással” folytatódik –  mondta Bezuk Zsolt.

Bezuk Zsolt kitért arra is, hogy a céh megalapításakor azt senki nem vette figyelembe, hogy mindez mennyire sérti Zsolnay Vilmos szellemét, az általa és utódai által felépített márka jó hírnevét, és a család ma élő tagjait, akiknek véleményét senki nem kérdezte.

[box title=”A Zsolnay-család álláspontja” box_color=”#f79540″]”A család teljesen egységes álláspontja, hogy mértékadó pécsi körök a korábban elveszített névhasználati pernek azt az állítását, hogy „a Zsolnay név elvált a család polgári nevétől” teljesen kiforgatva úgy értelmezik, a Zsolnay nevet szabadon, akármire ráírhatják, saját céljaikra és hírnevük növelésére hasznosíthatják, a kulturális célú Zsolnay Negyedtől a sokkal inkább kereskedelmi célú kávézóig. Pedig az ítélet szerint a Zsolnay mint kereskedelmi név, úgy vált el a család polgári nevétől, hogy hozzákapcsolódott a gyár termékeihez, azokban „tárgyiasult”.

A per tárgya a pécsi gyár névhasználata volt, és annak elvesztése még nem jelentheti a családi névhez fűződő személyiségi jogaink elvesztését.

Mint utolsó csepp a pohárban, az alakuló „Zsolnay Céh” névhasználata (különös tekintettel az általa forgalmazott termékek körére) annyira sérti a családot, hogy az ellen minden lehetséges módon fel fogunk lépni. Az, hogy abban milyen messzire kényszerülünk elmenni, attól függ, hogy az illetékesek – akiktől már korábban kértem, válasszanak más nevet – mikor jutnak jobb belátásra”.[/box]

 • Ugray Magda

  Igaza van a Zsolnay leszármazottaknak !
  Tisztelet illeti a Zsolnay nevet, a családot !

 • Bezuk Zsolt

  “Vilmos” nevű hozzászólásra szeretném tisztázni, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy Zsolnay Vilmos szellemével nem lenne összeegyeztethető jó minőségű termékeket gyártó kézműiparosok támogatása. Utődai is sokat tettek a pécsi iparosokért. De azok a testületek nem Zsolnay márkanévvel árulták termékeiket. Ha Najari úr is támogatja a kézműiparosok termékeinek forgalmazását, azért őt is tisztelet illeti. De ne Zsolnay néven árulják a nem Zsolnay termékeket!
  Idézhetek József Attilától?: NEVE, HA VAN, CSAK ÁRUVÉDJEGY, MINT AKÁRMELY MOSÓPORÉ…

 • kedves

  Pécsi senki nem kért meg rá hogy olvasd a lapot van még számos pécsi újság…válogass

 • egykori dolgozó

  Döbbenet,hogy néhány ember milyen mélyre akarja süllyeszteni a Zsolnay nevet. Ép ésszel nehéz elfogadni, a még vegetáló gyártól -aki eddig is csak lejáratta a Zsolnay nevét- hogy mert belemenni ebbe a kétes “vállalkozásba”. Van ennél mélyebben?

 • pécsi

  Remélem, a PécsMa büszke magára, hogy az egyébként elég belterjes és meglehetősen felfújt logó ügyet sikerült tovább turbóznia. A következmények bizonyára tetszenek a felelősségteljes szerkesztőknek. PécsMa a pécsiekért. Csak így tovább!

 • Vilmos

  Szerintem Zsolnay Vilmos szájába senki se adjon ma gondolatokat. Az akkori tetteit tekintve nem tűnik úgy, hogy nem a vállalkozások összefogását pártolta. Ő volt az akinek vezetésével a mai iparkamara egyik elődje megalakult. Halála után Neki állíttatott szobrot a Kamara és kamarai kezdeményezésre, nagy összefogással újult meg a Zsolnay szobor. Élete és munkássága ezer szállal összefonódott az iparosokkal. Egy szóval a minőségi kézműves termékek gyártóit összefogó törekvés nem sértheti a szellemi örökségét.

 • Kérdés

  Miért érdekeljen ez a néhány emberes magánbiznisz, amit Cégnek hívnak? Meg egyébiránt a jó bornak nem kell cégér ugyebár!

 • pécsi

  Akkor mit keresett benne szentesi és budapesti kézmüves, ha a pécsieket akarták összefogni? valami itt sántit.

 • fanta

  most akkor a pecsma arra büszke, hogy először vette át egy másik hírportál cikkét?