Milliárdokkal tartoznak ezek a cégek

Ha Ön tisztességesen fizet adót, akkor a haja el fog kékülni attól, hogy egyes vállalatok simán össze tudnak szedni 100 milliós adótartozást. Találtunk néhány érdekességet is a NAV-listáján.

hirdetés

Megint közzétette az adóhatóság azokat a cégeket, amelyek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeznek. Az adósok között van az Agora, amely megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatott évekkel ezelőtt, ám az adóhatóság 2006-ban szabálytalanságokat észlelt a cégnél, és 800 milliós bírságot szabtak ki rá – igaz, ennek jogosságát a cégvezetés akkor erősen megkérdőjelezte.

hitel

A listán szerepel az Endurance Club sportegyesület is, amelynek vezetője egy, a ralis körökben jól ismert pilóta, és többször nyert már túrauató-bajnokságot. A Kolinda művészeti iskola ismét ott van a listán, amely nem csupán a hatósággal szemben nem tudott elszámolni, hanem a hírek szerint előfordult, hogy a kispénzű tanáraiknak sem fizettek. A listán van egy korábban Szigetváron tevékenykedő építőipari cég is, amely 2013-ban tette át a székhelyét Pécsre, ebben az évben rendeltek el ellene végrehajtást is. Természetesen ott van a listán az egykori csúcsfoglalkoztató, az Elcoteq is, valamint a Pécsi Közlekedési Zrt., amely évek óta cipeli magával több mint másfél milliárdos adótartozását. (A botrány másik szereplője, a PK Busrent is éppúgy NAV-osok célkeresztjébe került, szerepel is a listán.)

A szintén több mint 100 millióval tartozó Szeking 2008 Kft. pedig azért érdekes, mert a Magásház körül az elmúlt időszakban felbukkanó figurák sündörögnek a cégnél. Amennyiben hinni lehet a cégadatbázisnak, a Magasházat egykoron birtokló Miltonos projektcég, a La Torre Kft. ügyvezetője a Szekinget is vezette, ahogyan a Magasház mellé mélygarázst megálmodó vállalat volt vezetője is. (Ez a garázsépítő cég szintén több mint 100 milliós hátralékkal rendelkezik.) De a La Torre Kft. több mint hetven éves hölgytulajdonosának fia és a spanyol Milton cég jelenleg is birtokolja a vállalatot. Egyébként a cég 2013-ban 1,5 milliárdnyi forintnyi a saját tőkével rendelkezett.

A Magasház körüli keringőnek ezzel még nincs vége. A listán ugyanis fent van a Megyeri-ház Kft. is. Emlékezetes, ez a cég a szellemház melletti zöldfelületen kezdett el építkezni, végül azonban ottmaradtak a daruk a téren. Idén – a rokoni szálakkal is Megyeri-házhoz köthető – C’affetto Kft. részéről nyilatkoztak úgy, szeretnék mégis felhúzni az ingatlant.

A felszámolás alatt lévő pécsi HP Tender szintén lóg a hatóságnak, és maga is szolgál érdekességgel: a felszámolás előtt jó érzékkel egy ukrajnai férfit bízták meg a ügyvezetéssel, ami nyilván nem sokat segít a hitelezőknek. A korábbi cégvezetőnek egyébként vagyonvédelmi cégekben és betegszállítással foglalkozó vállalatokban is van, illetve volt érdekeltsége. Felsorolásból nem maradt ki a Pécsi Direkt Kft. sem, amely ellen felszámolás indult, új szereplő a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó Rental Hungary Kft.