Legalább harminc évre bebiztosították a Leőweyt

A Leőweyre sokat költenek a következő időszakban

Bár az utóbbi időben több erre a utaló jel is volt, a közgyűlés legutóbbi ülésén kiderült: nyugodtan, biztos háttérrel működhet tovább jelenlegi helyén a Leőwey Gimnázium. Sőt: az épület, annak infrastruktúrája is megújul a következő időszakban.

hirdetés

Sokéves huzavona, a maradás és a költözés közötti vacillálás, megannyi felsőbb szintű egyeztetés után kerül hamarosan a pont a Leőwey Gimnáziummal kapcsolatos ügyletek végére. Páva Zsolt polgármester a legutóbbi közgyűlésen jelentette be: az önkormányzat meg tud egyezni a Leőwey épületének tulajdonosával, így abban folytathatja munkáját a patinás intézmény.

– Megnyugtató, hogy a szerződés, amelyet kötünk Zirci Ciszterci Apátsággal hamarosan megkötünk harminc évre szól. Ez azt jelenti, hogy az iskola a jelenlegi helyén marad a következő három évtizedben, nyugodt körülmények között hathatja végre azt az oktatási koncepciót, amelyet elindított – mondta a városvezető.

Ismert, a korábbi szocialista városvezetés nem tudott megegyezni az apátság vezetésével, miután kiderült: a magyar-vatikáni szerződés értelmében vagy vissza kell adnia a városnak az épületet az egyháznak, vagy egyezséget kötnek a felek a további használatról.

A korábbi főapát ragaszkodott a visszavételhez, ezért döntött a korábbi városvezetés úgy, hogy új helyet keres az ingatlannak, s azt a Bőrklinika képében találta meg.

A fideszes városvezetés is ment tovább a megkezdett úton, ám időközben megváltozott az apátság vezetése. A pécsi Nagy Lajosban több mint egy évtizeden át dolgozó Dékány Árpád Sixtus személyében az új egyházi vezetővel már a Leőwey által használt épület további használatáról folytak tárgyalások tavaly.

Biztos helyük marad

Nyárra dőlt el, hogy a Leőwey nem költözik, ugyanis látszott: meg tudnak állapodni a felek; a szerződés részleteit mostanáig, apránként dolgozták ki.

– A megállapodás sarkalatos szempontja az épület műszaki állapotának fejlesztése volt. Ugyanis ahhoz, hogy jól tudjon iskolaként működni, szükség van az épület természetes avulása és az elmaradt karbantartások miatti felújításra, a korszerű követelményeknek megfelelő átalakítására, fejlesztésére – magyarázza Nagy Csaba alpolgármester.

Úgy állapodott meg a város, hogy a harmincéves bérleti jog megszerzésének fejében a város gondoskodik az épület folyamatos renoválásáról, a költségeket pedig a bérleti díj harminc százalékának erejéig le is írhatja az értéknövelő beruházások esetén.

Az intézmény igazgatója, dr. Zalay Szabolcs úgy vélekedik, az iskolában nagy szükség van arra, hogy a testület békés, nyugodt körülmények között haladjon azon az úton, amin elindult. Mindenesetre a korábban elgondolt új épület tervezéséhez összeállított szakmai ajánlás – melyet a tantestület közösen készített – pedig ugyanúgy felhasználható a jelenlegi épület felújítási programjánál is.

Zalay azt mondta, a több mint száz éve működő iskola falai is üzenetet hordoznak az idejáróknak, ezért nagyon örülnek a megállapodásnak, amely egy több mint húsz éve tartó bizonytalan korszakot zárhat most le.

[frame]

Több probléma is megoldódik

Dékány Áárpád Sixtus főapát szerint az apátság számára azért kedvező és jó a megállapodás, mert valójában több problémát sikerült egyszerre megoldani. A Leőwey Gimnázium megnyugtató és biztonságos építkezése, valamint a Ciszterci Nevelési Központ általános iskolájának, zeneiskolájának, óvodájának és lánykollégiumnak a jövőbeni megnyugtató fejlődése, átalakítása és szellősebbé tétele biztosítottá vált.
Páva Zsolt szerint 350 millió forintot költenek első körben a Leőwey felújítására. “Emellett úgy számolok, hogy a következő 5-6 esztendőben nagyjából 700 millió forintot tud a város a gimnázium épületére fordítani” – így Páva. A harminc évre szóló használatbavételi szerződés aláírása után a következő lépés a Ciszterci Nevelési Központ egyes részeinek átköltöztetése az 1996-ban épült udvari szárnyba. A munkálatokat július legelején kezdik.

[/frame]