Legendás koncertek legendás helye

Az egykori DOZSO (ma a Bóbita Bábszínház) épülete legendás koncertek színtere volt a nyolcvanas években: itt lépett fel Pécsen először például az URH, a Bizottság, az Európa Kiadó, a Vágtázó Halottkémek is. A Cseh Tamás Program keretében ma emlékponttá avatják az egykori kultikus koncerthelyszínt.

hirdetés

Sokan emlékeznek rá, hogy a DOZSO-ban milyen különleges koncertek voltak a nyolcvanas-kilencvenes években. Itt léptek fel a tűrt, olykor inkább a tiltott kategóriába tartozó zenekarok is, olyan underground legendának számító együttesek, mint az URH, a Bizottság, a Neurotic, de koncertezett itt az Európa Kiadó, a Vágtázó Halottkémek, s fellépett Cseh Tamás, valamint olyan helyi kedvencek, mint a Kispál és a Borz.

A 2009-ben elhunyt zenész nevét viselő program keretében január 26-án, azaz ma este fél hattól táblát avatnak, egyben emlékponttá nyilvánítják az egykori kultikus koncerthelyszínt. A program hattól a bábszínház kamaratermében folytatódik: a tervek szerint Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának történésze Tolcsvay Lászlóval, a Strangers, a Wanderers, a Tolcsvay-trió és a Fonográf zeneszerző-énekesével beszélget majd pályafutásáról.

CsehTamás
Cseh Tamás is fellépett a DOZSÓ-ban

A Cseh Tamás Program keretében eddig nyolc emlékpontot avattak fel, az elsőt Budapesten, az egykori Ifipark helyén, a Várkert Bazárban. Az eddig átadott emlékhelyek közül csak egy vidéki van, Debrecenben, a pécsi lesz a második.

A DOZSO (azaz a Doktor Sándor-Zsolnay Vilmos Művelődési Központ, amely két művelődési ház összevonásából született) a kilencvenes évek közepéig működött koncerthelyszínként, majd több éves elhagyatottság után az EKF-program keretében újították fel teljesen – ma a Bóbita Bábszínház székhelye a Zsolnay-negyedben.

Fotó: csehtamasprogram.hu