Legendás olimpiai bajnok vívónak állítottak emléket Pécsett

Jekelfalussy Piller György, felsőtárkányi (Eger, 1899. június 19. – San Francisco, 1960. szeptember) kétszeres olimpiai bajnok magyar vívó, edző. Szülei kezdettől fogva katonai pályára szánták, a pécsi hadapródiskola pedig fontos állomás volt az életében, hiszen kötelező tantárgy keretein belül itt ismerkedett meg a vívósportág alapjaival. 

Az önálló magyar honvédség felállítását 1868-ban előírta a törvény, mindenekelőtt tisztikarra volt szükség. A Pesten létesített Ludovika Akadémia nem győzte a képzést, nagy volt a tiszthiány. Ezért 1897-ben újabb törvény rendelkezett arról, hogy három további iskolát kell létrehozni. Így került sor a pécsi iskola építésére is. 

A honvéd hadapródiskola felépítésére a város a Szigeti országút mellett jelölt ki egy jelentős nagyságú területet, ide húzták fel a Magyar Királyi Honvéd Hadapródiskolát. Ma ennek helyén áll a PTE Általános Orvosi Karának épülete, melynek falára a korábbi hadapródiskola kiválósága, Jekelfalussy Piller György tiszteletére március 22-én délután ünnepélyes keretek között emléktábla került. 

Az emléktábla Jekelfalussy Piller György hazai és nemzetközi sikereit méltatja

Jekelfalussy Piller György az első világháborúban teljesített szolgálatot, ezután kezdődött a vívókarrierje. Sportoktatói tanfolyamot végzett, majd hazai és nemzetközi vívóversenyeken is pástra lépett.

Az 1932-es Los Angeles-i olimpiai játékokon érte el vívókarrierje legnagyobb sikerét. Sporttársaival Olaszország, Lengyelország, valamint az Amerikai Egyesült Államok nemzeti válogatottját legyőzve megszerezték a kardcsapat versenyszámának aranyérmét, Piller pedig a kard egyéni számban is győzni tudott. A győzelem után visszatért a katonai pályára, amit edzői munka követett. A sportoló súlyos, gyógyíthatatlan rákbetegsége ellenére élete végéig edzősködött.

Az ünnepségen hagyományőrző csapatok, valamint a Piller család leszármazottai is részt vettek

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, önök között ezen az ünnepi napon. Egy nemzet, egy közösség sikereihez a sportsikerek elengedhetetlenül hozzá tartoznak. Ezért egy összetartó társadalom szép jövőjéhez szükséges, hogy megbecsülje sportolóit. Itt a mai napon a magyar hagyományőrző szablyavívók csapata, a vitézi rend tagjai is összegyűltek a jeles alkalomból. Bennük közös az, hogy fontosnak tartják azt a közös örökséget, melyet magyar nemzeti örökségnek nevezünk. Hogy ma itt állunk, az nem csak Jekelfalussy Piller György hatalmas sikereinek köszönhető, hanem annak is, hogy volt olyan közösség, amely az ő örökségét életben tartotta és ez által lehetővé tette ezt a megemlékezést – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere az emléktábla-átadáson.

Őri László beszédében köszönetet mondott a jelen lévő egyesületek hagyományőrző tevékenységéért

 

Hirdetés