LégiKör(te) Pécs felett

körte3

hirdetés

Talán nem sokan tudják, hogy Pécs egyik legismertebb fotográfusa hosszú évtizedet óta a levegőből is megörökíti a várost és Baranyát. Körtvélyesi László, a népszerű Körte több mint negyven éve osztja meg különleges fotóit madártávlatból.

körte2

– 1971-ben kerültem a vízügyi fotószolgálathoz fotográfusként. Az első feladatom az volt, hogy az akkori főnökömmel beültünk egy repülőgépbe és körberepültük a tévétornyot, elkészítettük azokat a képeket, amelyeket aztán mintegy 20 évig a belépőkártyán lehetett látni. Rendkívül rossz élményeim voltak, rosszul lettem a repülőn – mondta az EUROPA CANTAT idejére a Nick-udvarban újabb kiállítással előrukkoló művész.

Körte ennek ellenére olyan sajátos világba került, ami többé nem engedte el. Mostanáig több mint 500 órát repült fényképezőgéppel a kezében.

körte5

– Egy ideig rácsodálkoztam arra, hogy milyen különleges látószög ez, s szinte gondolkodás nélkül nyomkodtam a fényképezőgép gombját. Egy idő után azonban elkezdtem finomodni, figyelni, hogy mit lehetne még hozzátenni, újabb és újabb felfedezéseket tenni. Én a mai napig is nagy élménynek tartom, s amikor csak tehetem, akkor az igazán különleges helyzeteket, különleges fényviszonyokat, a magasságbeli alaplátványon kívül azokat a fotográfiai helyzeteket is keresem, amelyek még többet, még szebbet, még jobbat mutatnak arról az érdekes és egyedülálló világról, amit azok láthatnak, akik ilyen kalandba bocsátkoznak.