A legmenőbb pécsi cégeket mutatják be

Pécsi értékekből szemezgethet az, aki a Zsolnay-negyedbe látogat szeptember 4. és 6. között. A Zsolnay-fesztivál keretében megrendezendő program célja, hogy megmutatkozási lehetőséget biztosítson olyan pécsi kkv-knek, amelyek kimagasló színvonalú, értékes termékeikkel és szolgáltatásaikkal erősítik a város gazdaságát.

hirdetés

Az új, hagyományteremtő kezdeményezésről Fazekas István, a városi tulajdonú Patrónus Kft. ügyvezetője és Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője tartott tájékoztatót szerdán a Bóbita Bábszínház teraszán.

Ötletük a korábban nagy reményű egykori Pécsi Expo kimúlása nyomán fogalmazódott meg.

– A Pécs Expo már az elmúlt években is csak magánakciók révén valósult meg, idén pedig el is marad, hiszen akik megpróbálták megszervezni, végül feladták a küzdelmet. Mi azonban megoldást keresünk arra, hogy a pécsi kkv-k megmutathassák magukat.

Kővári János, a szervezést a PTE-vel és a Patrónussal végző ÖPE képviselője szerint ugyanis a pécsi gazdaságban nagy számban teremtődnek értékek, s ha a város gazdaságának fellendítéséről beszélünk, akkor elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat kell helyzetbe hozni.

– Nem abban kell gondolkodnunk, hogy milyen nagybefektető jöjjön Pécsre, bár természetesen ez is fontos. Ám még fontosabb, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már évek-évtizedek óta Pécsen működnek és értéket teremtenek – amelyeket adott esetben már nemzetközi szinten is elismernek – megmutatkozási lehetőséget biztosítsunk egy interaktív kiállítás segítségével.

öpe - pék, kiállítás1
Kőváriék szerint a kkv-k lehetnek Pécs gazdasági fejlődésének motorjai.

Fazekas István elmondta, hogy a Pécsi Érték elnevezésű rendezvényen szeptember 4. és 6. között 22 pécsi cég és vállalkozás mutatkozik be a Zsolnay Fesztivál ideje alatt. Láthatunk például kertészeti összeállítást a Hentz Kertészet jóvoltából, de kandallókat és kályhacsempéket a Ceramic Art stúdiótól, vagy Keményffy Gábor keramikus műveiből vagy éppen Marsalkó Péter fotóművész képeiből is.

Jelen lesznek a Mecseki Mézes Körút termékei, a Kárpát Pékség különleges ajándéksütijei, néhány igen érdekes pécsi színházi jelmez, de hat kisiparos is bemutatja termékeit, csakúgy, mint két elektronikai cég. A Míves Falon a pécsi iparosok műveit állítják ki, míg a Magar Szociális Szövetkezet látványos zöldség-gyümölcs fallal és ajándékokkal várja a vendégeket.

A kiállításon megcsodálható az Árpád Fejedelem Gimnázium és a PTE közös csodaautója, amely pár forintból egészen Lisszabonig képes eljutni, de a PTE műszaki kara a nemsokára megvalósuló pécsi kosárakadémia, valamint a Szentágothai Kutatóközpont makettjeivel hívogatja majd a látogatókat.

– Célunk az volt, ne tematikus programot kínáljunk, hanem olyan, minden ágazatot felölelő kiállítást, amely közönségcsalogató, ugyanakkor jelentős kulturális, gazdasági és tudományos értéket is képvisel – mondta a Patrónus Kft. ügyvezetője.

A mostani esemény mellett egy Alter Kiállítást is meghirdetnek, ahová jelentkezhet bárki pécsi polgár, aki úgy érzi, rendelkezik olyan termékkel vagy szolgáltatással, amely teljesen újszerű és méltó a figyelemre. A vállalkozó szelleműek a pecsert.hu weblapon regisztrálhatnak.