Legót is bevetnek a pécsi pszichológusok

Ez a kis forma a félelmet ábrázolja

Játékos feladatokkal segít a páciensek problémáinak megoldásában két pécsi pszichológus, akik így könnyebben is találnak gyógyírt a bajokra. A fiatal szakemberek több mint öt éve alkalmazzák ezt módszert, most tudományosan is bizonyítani akarják a színes építőelemek jótékony hatásait.

hirdetés

Először csak a páciensek kéréseinek akartak eleget tenni a legó használatával, de egy idő után már változást is megfigyeltek náluk. A két pécsi pszichológus majdnem félszáz betegnél, gyereknél és felnőttnél használta az apró építőkockákat.

Ez a kis forma a szomorúságot “testesíti meg”

Nem mindegy, hogy egy legót hogyan hajtogatnak a gyerekek. Ez is sok mindent üzenhet
Nem mindegy, hogy egy legót hogyan hajtogatnak a gyerekek. Ez is sok mindent üzenhet – mondja Neidert László

A szakemberek is gyűjtők

– Mi magunk is gyűjtjük a legót, amikor a munkánk során azt kérték tőlünk, hogy tegyük színesebbé a vizsgálatokat, kezeléseket, akkor jött az ötlet. Egy doboznyi építőkockát tettünk ki a rendelőbe, amiből szabadon építhettek a hozzánk érkezők – meséli a kezdeteket Neidert László, aki feleségével együtt tíz éve foglalkozik gyerekekkel és felnőttekkel.

Miután a kérésnek eleget tettek, így a páciensek miközben egy-egy problémáról beszéltek, építhettek is. Végeredményben pedig egy egészen különleges kezelés alakult ki.

neidert lászló
László és párja, Kinga a páciensek kedvéért vetették be a legózást 

– Azt figyeltük meg, hogy miközben legóztak, magukról és belső gondolataikról könnyebben beszéltek, sőt egy-egy alkotásba képesek voltak a bajaikat is beleszőni – folytatja László.

A pécsi pszichológus hangsúlyozza: a legózás közben nem jönnek elő más problémák, csak éppen sokkal könnyebben és érdekesebben élik meg a beszélgetéseket. A gyerekeknél pedig még az is nagy előny, hogy egy-egy építményt a szülőnek is meg tudnak mutatni a pszichológusok, hogy aztán azt kielemezzék.

Ez a kis forma a félelmet ábrázolja
Ez a kis forma a félelmet ábrázolja

– Nem új keletű dologról van szó, a legót szervezetfejlesztésben is előszeretettel használják, ott is a kommunikációt tudják vele fejleszteni – teszi hozzá a pszichológus.

László és felesége, Kinga tíz éve foglalkozik gyerekek és felnőttek kezelésével. Most azt szeretnék elérni, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg a színes játékelemek jótékony hatásait.