Legyen füves, virágos háztetőnk!

Külföldön már nem olyan ritka látvány a zöldtető. Egyre több helyen törekednek a használatára, mivel nemcsak a levegőt tisztítja, hanem nagyon mutatós is. Ráadásul tökéletes kikapcsolódás lehet sétálni, leheveredni a fűben – mindezt egy város közepén, a betondzsungelben.

hirdetés

Kérdés, vajon ezt Pécsen mennyire lehetne megvalósítani, és ha igen, hol? Kevés olyan építész szakember és építésziroda van, aki ilyen kéréssel találkozott volna.

Viszont Gárdos Attila, a Gáterv építésziroda okleves építészmérnöke elmondta, már készítettek zöldtetőt több alkalommal is.

Elmondása szerint ritka a városban, de azért akad belőlük, Pécsen több helyen is kialakítottak. Cége legutóbb egy Ybl Miklós utcai társasházi garázs tetején alakított ki zöld területet, 80 centiméter mély földréteggel borítva a tetőt.

zöld tető pécs
Egy pécsi családi ház teteje

– Ha egy alapos, átfogó statikai vizsgálat után megfelelt az épület, stabil, nincs megkötés, akkor tulajdonképpen mindenhova lehet zöldtetőt telepíteni az épület típusától függetlenül – mondja az építész.

Egy zöldtető kialakításakor több szakember is közreműködik. A statikus felmérései után az építész dolgozik, majd természetesen a kertész, kerttervező is jön a végén, aki felméri, hogy milyen növények elhelyezésére alkalmas az adott felület. A tető vízelvezetésekor gépészt is segítségül kell hívni, de olyan hely is akad, ahol nem vezetik el a vizet, itt a napfény által történő természetes párolgásra alapoznak.

zöldtető 2
A zöldtető vízelvezető technikája

Ebből is következik, hogy bizony nem olcsó mulatság egy zöldtető telepítése. A karbantartása és kezelése pedig még pluszkiadást is jelent.

Alapvetően pró és kontra érveket is fel lehet sorakoztatni a zöldtetővel kapcsolatban, de az biztos, hogy hőtechnikailag nagyon gazdaságos megoldás, roppant jól szigetel.

zöldtető pécs 2
Tökéletes hőszigetelés – a Székely Bertalan utca mellett

Magyarországon a zöldtetők technológiája még nem annyira ismert, de véleménye szerint nem is fog soha túl népszerűvé válni. Hogy miért?

Az építész szerint olyan ez a zöldtető-jelenség, mint bármilyen más építészeti hullám. Annak ellenére, hogy jól cseng a szó, a környezetvédelemmel kapcsolatos oldala pedig még inkább megdobja, még nem vált bevett gyakorlattá, nem terjedt el hazánkban.

zöldtető milánó
És akik mertek nagyot álmodni: a milánói Bosco Verticale (Függőleges Erdő)