Munkahelyeket hozhat a pécsi program

A kulturális fővárosi program után Pécs a környezettudatos gondolkodásra, a környezetvédelmi szempontokra helyezi a hangsúlyt. A város megcélozza a 2017-es Európa Zöld Fővárosa címet.

hirdetés

Az Európai Bizottság 2010-től osztja ki az Európa Zöld Fővárosa címet, amit eddig hat város kaphatott meg: Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol büszkélkedhet a címmel. A 2016-os cím tehát már foglalt, de a 2017-es még „szabad”. Erre pályázna Pécs.

Páva Zsolt polgármestere szerdai sajtótájékoztatón közölte, pályázati anyagot októberig kell benyújtaniuk, a bírálók 12 paraméter alapján döntenek majd. Környezetvédelmi szempontból többek között elemzik a város vízgazdálkodását, közlekedését, hulladékgyűjtését is, de a település zöldfelüleletének nagysága is számít.

A városvezető emlékeztetett rá az elmúlt években, hónapokban több olyan fejlesztés is megvalósult, amelyek hozzásegíthetik Pécset a cím elnyeréséhez, hiszen új bicikliút épült, a Mecsek-Dráva program keretében a kökényi hulladékválogató próbaüzeme már zajlik, a pécsi erőmű biomassza tüzelésére állt át, valamint jó ütemben halad a biogáz erőmű építése is a szennyvíztelepen.

Ráadásul a megyeszékhely rendelkezik a hazai nagyvárosok közül a legnagyobb zöldfelülettel: a teljes területének 6,41 százalékát borítja növényzet – Pécset Miskolc követi, ahol ez az arány mindössze 1,43 százalék.

– Ha elnyerjük az elismerést, akkor annak komoly presztízsértéke van, ahogyan történt ez az Európa Kulturális Fővárosa cím esetében – mondta Páva Zsolt. – Túl ezen azonban olyan együttműködési lehetőségek is szóba jöhetnek európai nagyvárosokkal, az Európai Unióval, amelyekkel Pécs zöld arcéle tovább erősödhet.

A pályázat kidolgozásának, lebonyolításának vezetője, Girán János, a Polgármesteri Kabinet vezetője elmondta, ahogyan kulturális téren már bizonyított Pécs, ugyanúgy a zöldvonalon is megvan az a tudás, háttér, adottság is.

Girán szerint párbeszédet szeretnének kialakítani a lakosokkal, hogy milyennek képzelnek el egy zöldvárost, ennek érdekében lakossági fórumokat tartanak és a több civil szervezettel is felveszik a kapcsolatot.

A cél az is, hogy Pécset a befektetők előtt is vonzóvá tegyék. A zöldfőváros program kapcsán felmerült elképzelések, ötletek a most kidolgozás alatt álló településfejlesztési stratégiába is beépülhetnek. Ez határozza meg a város jövőjét, fejlesztési irányát, ezzel együtt pedig a pályázati célkitűzéseket is.

Pécs a kelet-közép-európai városok közül elsőként nyerhetné el ezt a címet.

 

[note note_color=”#66adff”]A hivatalos sajtóanyag

A város évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a lehető legegészségesebb környezetet biztosíthassa a pécsieknek: 16 ilyen program fut jelenleg is emiatt. Ezúttal Pécs azt a célt tűzte maga elé, hogy pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. Ez nem csak komoly elismerés Magyarországnak és a városnak, de új munkahelyeket is jelent.

Európa Zöld Fővárosának lenni számos előnnyel jár. Ezek közül az első a tisztább környezet, az új munkahelyek és beruházások, amelyek a felkészüléssel együtt járnak. A díj hozadéka az idegenforgalom fellendülése és a nagy nemzetközi médiavisszhang is, valamint a környezetvédelmi projektek erőteljesebb – uniós – támogatása.

– Számomra fontos, hogy Pécs Zöld Főváros legyen, mert rajtunk is múlik, hogy milyen környezetben élnek majd gyermekeink és az utánunk következő generációk tagjai – mondja Páva Zsolt.

Pécs polgármestere egyértelműen utalt azonban arra, hogy bár fontos lenne az európai elismerés a városnak és az országnak, nem csak egy újabb címre pályázik a város, hanem ennél többről van szó.

– A Zöld Főváros törekvésünkkel új munkahelyeket biztosíthatunk a pécsieknek a  környezetvédelmi beruházásokon, programokon keresztül – magyarázza a polgármester, aki kabinetfőnökét, Girán Jánost bízta meg a részletek kidolgozásával és a teljes program vezetésével.

– Polgármester úr két fő célt fogalmazott meg számomra: új munkahelyek létrehozását a különböző zöld-beruházások, projektek során, illetve hogy Pécsett még tisztább, még egészségesebb legyen a környezet – mondta Girán János.

A város „zöld megbízottja” hangsúlyozta, fontos Pécs számára a cím és maga a pályázat, ám ez sokkal inkább egy eszköz, mint cél.

– Ennek segítségével ugyanis olyan uniós pénzügyi csatornák és források nyílnak meg a város előtt, amelyeket új környezettudatos beruházásokra lehet fordítani, ezek pedig új munkahelyeket is jelentenek a pécsieknek – hangsúlyozta Girán János.

Hozzátette, van esély azonban arra is, hogy Pécs tényleg elnyerje az Európa Zöld Fővárosa címet, hiszen a város már eddig is nagyon komoly lépéseket tett az egészséges, zöld környezet megteremtéséért.

Jelenleg is 16 tudatosan elindított, összesen több tízmilliárdos, sikeres program folyik Pécsett, amelyek közül nem egy európai példa is lett már. Legutóbb például a megújuló energiaforrások felhasználása miatt a Dalkia pécsi erőműve vívott ki nemzetközi figyelmet és elismerést.  Pécs legkorábban 2017-ben kaphatja meg a címet, ezzel bekerülve Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága és Bristol mellé.  [/note]