Legyen turista Pécsen!

A kiállításokra, programokra, tárlatokra érkezők legnagyobb félelme a jegyár. Sok helyen rengeteget elkérnek az élményért, de Pécsen szép számmal vannak olyan programok is, amelyekért nem kell ezreket kicsengetni, mégis ugyanolyan maradandóak

hirdetés

Csokorba szedtük azokat a látnivalókat Pécsen, amiket egy nagyobb család is legfeljebb 1500-2000 forintból megúszhat, és nagyon is gazdaságosnak mondható. Ha pedig egy nagyobb sétát teszünk a belvárosban két-három történelmi vagy kulturális helyszínnel, 4-5 ezer forintra kell számítani csupán, ez pedig megfelel egy családi ebédnek egy gyorsétteremben. Választhatunk a kettő között.

A Zsolnay-negyed már önmagában egy élmény, úgy is, hogy nem váltottunk jegyet sehová: a negyed gyönyörű területén sétálni, megcsodálni a Kézművesek és a Boltok utcáját, vagy a gyerekeknek igénybe venni a játszótereket – például az újonnan átadott csúszdával. Sőt, jelenleg a látványmanufaktúrát is ingyenesen lehet látogatni a negyeden belül.

A várostól csak pár kilométerre, a hegyoldalban is találhatóak látnivalók: a Mecsek Kaput mindenképpen érdemes megnézni a Tettyén található püspöki nyári palota 16. századi romjaival egyetemben, ezekhez pedig ki sem kell nyitni a tárcánkat.

A Pintér kert szintén páratlan élményt nyújt a természetet kedvelőknek: egységesen 400 forint a belépő, csoportoknak még kedvezményesebb.

A Tettye dísze a mésztufa barlang is, ahová a teljes árú jegy 800, a diák-nyugdíjas 600 forint. Gyorsan kalkulálva, egy két kisgyerekes, négyfős család legfeljebb 3000-et fizet a barlang nyújtotta élményért.

tettye3
A tettyei romok: már az odavezető séta is egy élmény

A belváros egyik éke a Zsinagóga, amit még a pécsiek is nap mint nap megcsodálnak, annak ellenére, hogy elsétálnak mellette rendszeresen. Azt hinnénk, az ilyen varázslatos helyeken a belépő is varázslatosan magas, de tévedés: a felnőtt jegy mindössze 600 forint, a diák 300.

Pécs belvárosa tele múzeumokkal. A Természettudományi Múzeum és a Néprajzi Múzeum a Zsolnay–szobornál, a Várostörténeti Múzeum a Felsőmalom utcában, sok képzőművészeti kiállítás pedig a Káptalan és a Janus Pannonius utcákban helyezkedik el. Két helyszínen egységesítették az árakat, a felnőttek 500 forintért, a diákok és nyugdíjasok 250-ért művelődhetnek a Természettudományi és a Néprajzi Múzeumban egyaránt. Egy-egy egyedülálló kiállításért nem sok.

Fotó: Müller Andrea
A Pécsi Galéria kiállításai olcsón megtekinthetőek

A Széchenyi téri Pécsi Galéria is folyamatosan újítja kínálatát és világszínvonalú kiállításoknak ad otthont, a belépő mégis csak 500 forint – a kedvezményes jegy 250 forintba kerül.

A Janus Pannonius utcából nyílik Pécs legrégebbi házának udvara, a Reneszánsz Kőtárral. Sok évszázados emlékek állnak itt, melyeket teljes árú jeggyel 500 forintért meg lehet tekinteni.

Van tehát lehetőség a kirándulásra, művelődésre, kultúrára Pécsett, anélkül hogy súlyos ezreket fizetnénk.