Lehet újra hajtani a Magasházra

Újra eladják a pécsi szellemházat, így a város ismét ringbe szállhat annak megszerzésért. Viszont csak akkor vásárolható meg a ház, ha az új tulaj azt le is bontja.

hirdetés
Uránia Mozi

A Győri Ítélőtábla februárban mondta ki, hogy nem volt jogszerű a ház értékesítése a La Torre 2008 Kft. felszámolása során. A bíróság szerint a Nemzeti Reorganizációs NKft.-nek nem zárt eljárásban kellett volna eladnia a házat, valamint a folyamatba be kellett volna vonni a környezetvédelmi hatóságot is.

Az ítélet iránymutatásai szerint most új értékesítési felhívást tesznek közzé, ebben viszont már új feltételek is szerepelnek majd.

Nagy László felszámoló elmondta, az ingatlant ezúttal nyílt eljárás keretében hirdetik meg, viszont azzal az alapvető kitétellel, hogy az új tulajdonosnak a jogerős bontási határozatnak megfelelően el kell tüntetnie a házat. A felszámolóbiztos szerint az új kiírásban igen komoly bankgaranciát kérnek, ami biztosítékot jelent arra, hogy valóban elvégezzék a munkát.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, menyi pénzt kell letenni a bankba, de a korábbi nyilatkozatok szerint egymilliárd forintos összegről is szó lehet, hiszen ennyivel számoltak a bontási munkák kapcsán.

Pécs tehát újra megvásárolhatja a házat, így pedig a már kiírt közbeszerzés alapján elindulhat a bontás.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte, a forrás megvan a bontásra, amint jogerősen a városé lesz az épület, akkor a közbeszerzési eljárást is véglegesen lezárhatják, eredményt hirdetnek. Új eljárás nem lesz – tette hozzá a városvezető.

A házra egyébként a spanyol Share-Capital jegyzett be 2,26 milliárd forintos jelzálogot azért, mert meghitelezte a Grupo Miltonnak a vásárlást. A spanyolok ezért is fordultak még tavaly év végén a bírósághoz, hogy megtámadják a pécsi önkormányzat vagyonszerzését.