Lehetnénk jobb fejek a buszosokkal

A 33-as is sűrűbben jár hétvégén és érinti az Árkádot

Sok pécsi autós nem engedi ki a járműveket a megállóból, az utasok egy része pedig a sofőrökön vezeti le a feszültséget. Ez is kiderült a Tüke Busz Zrt. év végi rendezvényén, amelyen díjazták a társaság embereit is. Csizi Péter alpolgármester bejelentette: új buszok jönnek januártól és a városvezetés lecserélné az összes Mercedest és Ikarust; tavaszig kész az utastájékoztatási rendszer is.

hirdetés

– Messziről indultunk: kimaradó járatokat, rossz műszaki állapotú buszokat, az ellehetetlenülés szélére sodródott buszvállalatot örököltünk. Ma már elmondhatjuk, hogy járatkimaradások már csak a legritkább esetben történnek, harmincöt új busz állt be a lestrapált régiek helyére, rendbe tettük, megemeltük az alkalmazottak bérét, járandóságaikat – mondta Csizi Péter a Tüke Busz Zrt. pénteki, évzáró rendezvényén.

tüke busz1

Árki Sándor vezérigazgató kiemelte: elérték, hogy ebben az évben december 18-ig a 44.500 járatból mindössze 11 járat nem tudott elindulni, azok is előre nem látható meghibásodás vagy forgalmi akadályok miatt.

Csizi Péter a jövőt felvázolva elmondta, január végéig öt darab vadonatúj csuklós Volvo autóbusz csatlakozik a 35 járművet számláló, új flottához. Emellett tavaszig minden járműbe bekerülnek a LED-es kijelzők, s gépi hangos utastájékoztatás is lesz. Ezzel együtt a város a Magyar Fejlesztési Banktól 4 milliárd forintos hitelt is felvenne jövőre, hogy további, várhatóan több tucat busz vásárlására elegendő forrást szerezzen.

tüke busz4

– Lépésről lépésre, felelősen építkezünk, mindig addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. A terv, hogy idővel, pár év alatt az összes mai Ikarust és Mercedest lecserélhesse a Tüke Busz Zrt. új járművekre – mondta el Csizi.

A rendezvényen a vállalat elismeréseket is adományozott a cég legkiválóbb dolgozóinak, minden állomásról sofőröket, forgalomirányítókat választottak ki vezetői javaslatokra.

Varga Zsolt (alsó képünkön) például a Budai Állomásról induló járatokat vezeti.

– Tizenkilenc éve vagyok a pályán, s minden valószínűség szerint maradok is – mondta. Beszámolt róla, hogy idén érezhetően javult a helyzetük, mert a buszok jobb műszaki állapotban vannak, mint korábban, megbízhatóan működnek, s végre a biztonságot garantáló gumik is kitűnőek. Pár aggasztó történés azért így is akad, de ez mindennapos, s nem a céggel van összefüggésben, mondta.

Varga Zsolt szerint bár valamelyest javult a 19 év alatt a pécsi közlekedők mentalitása, sok autós még mindig nem hajlandó a buszokat kiengedni az öblökből, nem veszik figyelembe, hogy a járműveket menetidő köti. Kis túlzással a figyelmetlen sofőrök miatt egy-egy sofőr mindennap élet-halál harcot vív a pécsi utakon, tette hozzá.

tüke busz5, Varga Zsolt

Szerinte az utasok, sofőrök élete is egyszerűbb lenne, ha több pécsi autós figyelne a buszokra, talán így a feszültséget a sofőrökön levezető utasból is kevesebb lenne, hiszen jobban tudnák tartani a menetidőt, kevesebb lenne az elégedetlenség – így vélekednek a buszvezetők.

[box title=”A díjra felterjesztett munkatársak neve, beosztása:” box_color=”#3085f2″]Gazdasági terület: Krémer Jánosné – bérelszámoló

Trischler Józsefné – pénztáros

Forgalmi terület:

Sándorné Csetneki Andrea – utas-baleset biztosítási ügyintéző

Tankó Zsolt, autóbuszvezető – Főpályaudvar

Weimann István, autóbuszvezető – Főpályaudvar

Váradi István, diszpécser

Aradvári István, autóbuszvezető – Uránváros

Papp Jenő, autóbuszvezető – Uránváros

Gurbó Gyula, autóbuszvezető – Kertváros

Varga Zsolt, autóbuszvezető – Budai Állomás

Műszaki terület:

Petőfi Kálmán – vonalszerelő

Szombathy Péter – műszaki technológus[/box]

 • egy utas

  Kár,hogy nem minket kérdeznek meg erről a díjról! Akkor nem ez a senkiházi kapta volna! Hisz az utasókkal nem tud rendesen beszélni és bunkó is velük!

 • BrumBrum

  Ugyan úgy van h késik egy busz, van h sokkal előbb jön, pl. van egy alacsony 50 körüli bajszos sofőr, 4-n meg 4Y-n szokott lenni aki azt hiszi h vmi autóversenyző. Hétvége volt, kb 1 hónapja, ha jól rémlik 38ra kellett volna az árkádnál lennie a busznak. Nos, ő 40re már uránvárosban volt. És amikor vki futott a buszra, az orra előtt becsukta, majd kinyitotta az ajtót, még ő küldi el a halál f@szára az utast, h a megállóban kéne várakozni. (Talán nem kéne 10 perccel előbb elindulni.) Az a baj, h amíg ilyen kretének vannak, addig ez vmilyen szinten rányomja a bélyeget az udvarias, kedves buszsofőrökre is. Amúgy meg, engem nagyon irritál, h nem képes egy halom buszsofőr bekapcsolni a fűtést. Ő ott tök jól elvan a fülkében, mi meg csak fagyjunk meg. Nem lehetne kiadni vmi utasítást a sofőröknek, h fűtsenek? Másfelől, az öreg Ikarusokon is van fűtés, pár sofőr be tudja kapcsolni, a többinek miért esik az esetek 90%ban nehezére?

 • re-Egy Sofőr :)

  Szerinted ki állíthatta össze? Tényleg nincs halvány fingod sem? 🙂 Pedig neked, nektek kéne a legjobban tudni, hogy mi a háttér!

 • Napi autós

  Gratulálok az elismerésben részesülőknek!!!!

 • Napi autós

  A busz és a megállóból való kihajtás! Természetes számomra amikor “busz irányjelző balra indul” …nekem tükör, indul irányjelzőm balra sávot szabadon hagyva közlekedem tovább!!! Sőt ha kell lassítok engedem!! Csak az Én problémám ott van amikor, látom a tükörből a gk vezető arcát Ő még az ajtók csukódásával van elfoglalva , tehát a bal tükörbe még csak nem is “PILLANT” mi is a forgalom “körülöttem” ,de már engedi talán én vagyok az erősebb vagy ki kell engedj ha tetszik ,ha nem…. !!!!! Eme dolog akkor izgalmas amikor már a busz első harmadánál halad az autós !!!!!! Érdekes dolog a “Távolsági buszoknál” nem tapasztaltam, talán Ők jobban figyelnek???? Észrevételem ,és rossz tapasztalataim mellett is Én engedem és segítem őket a közlekedésben!!!

 • Egy Sofőr :)

  Nem tudom,hogy ki állította össze ezt a névsort,de katasztrófa.Vannak a cégnél “Munkás Emberek” is,akik megérdemelték volna,nem azok,akik egy helyzetjelző izzóval órákra félre állnak,míg helyettük mások pörögnek órákon keresztül.

 • tetves rihárd

  A hozzászólásod alapján te náluk is sokkal nagyobb paraszt vagy. Te vagy az az autós akinek mindenki neki akar menni, te vagy az akinek egy tíz peces autózás is akora túlélő kaland, hogy órákat mesélsz róla a haveroknak. Te vagy az aki ágyvérzés közeli állapotba kerül ha autóba ül, agresszív örjögő elmebeteg leszel a kormány mögött. Vezetni nem tudsz azért tünik közveszélyesnek számodra minden nagy jármű manővere. Balfácán vagy öcsi és még reklámozod is a hülyeséged 🙂

 • Richárd

  Persze hogy nem engedjük ki őket mi.mint autósok mert némelyik akkora paraszt hogy bicskával eszi a fagylaltot…Nagyon sok olyan esetet tudnék mesélni ahol a buszsofőrnek elvettem volna az engedélyét,azt hiszik mert ők a nagyok akkor nekik mindent szabad.Nem fogok regélni a lényeg hogy,semmilyen tekintetben nem leszek rájuk a jövőben sem mint ahogy eddig sem!

 • zsitva

  Számít az ilyen.
  Helyes lépés volt.

 • Névtelen

  SZÍVESEN VETTEM VOLNA A FOTÓKAT IS A DÍJRA VÁRÓKRÓL 🙂

 • Olvasó

  Csizi Mindenhezszakértő Alpolgár Országgyűlési Városi Képviselő Útbiztos Péter, annyira jó hogy átadta a díjakat ezeknek az embereknek. Nem lett volna Péter nélkül teljes a karácsonyuk.