Lehetséges: támogatással munkanélküliből vállalkozó!

15 olyan egykori munkanélküli indíthatta be hétfőtől a vállalkozását, akik a Baranya Megyei Kormányhivatal pályázatán indultak. Legfeljebb 2 millió forint támogatást kaphattak.

hirdetés

A tavasszal kiírt pályázatra a legalább egy hónapja munkanélküliként nyilvántartottak jelentkezhettek, illetve azok, akik ugyan munkaviszonyban állnak, de emellett rehabilitációs járadékot, vagy ellátást kapnak.

Dr. Horváth Zoltán megyei kormánymegbízott aláírásával hitelesítette a szerződéseket, amellyel 15 vállalkozó jut kétmillió forintos vissza nem térítendő állami támogatáshoz, személyesen is köszöntötte a nyerteseket.

A kormánymegbízott beszédében úgy nyilatkozott, a Kormányhivatal számára a kisvállalkozások éppolyan fontosak mint a sok száz embert foglalkoztatók. Éppen ezért jött létre ez a program, hiszen ma minden egyes új munkahelynek, státusznak örülni kell, majd hozzátette: ennek a támogatási formának a sikerességét, sok korábbi, ezen az úton elindult kisvállalkozás bizonyítja.

kormányhivatal
Horváth Zoltán személyesen köszöntötte a nyertes pályázókat

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap év elején 40 millió forintot különített el erre a célra, az áprilisban meghirdetett felhívásra pedig május végéig huszonöt pályázat érkezett be. A kritériumoknak csak tizennyolc felelt meg, ebből a tizennyolcból került ki az a tizenöt, amelyek vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

A pénzt eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, felújításra, bővítésre fordíthatják. Emellett az induláshoz legfeljebb hat havi, a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő, vissza nem térítendő bértámogatást is igényelhettek. A támogatás igénybevételének feltétele volt, hogy a pályázó vállalja önmaga foglalkoztatását három évig.

A nyertesek között van aki tetováló szalont, van aki vegyesboltot üzemeltet majd, de segítséget kap egy új gumiszerelő-műhely, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, kávé- és kávégép értékesítő vállalkozó is.