Ha valakinek kijárt, akkor neki!

Kedden délelőtt avatták fel a Kossuth-díjas Csorba Győző utcanévtábláját Kertvárosban, az egykor Erdei Ferenc utcaként ismert közterületen.

hirdetés

A táblát Fazekas Orsolya önkormányzati képviselő, a Kulturális és Köznevelési Bizottság, valamint a Pécsi Értéktár Bizottság tagja leplezte le. Az ünnepi eseményen Nagy Imre irodalomtörténész, a Csorba Győző Társaság elnöke emlékezett a neves pécsi költőre, műfordítóra. Az ünnepségen közreműködött Sólyom Katalin, a Pécsi Nemzeti Színház művésze is.

csorba győző utca, hl02

Az ismert szerző, városunk díszpolgára száz éve született, ennek apropóján az idei évet Csorba Győző Emlékévvé nyilvánította a nevét viselő könyvtár, s az év során számos kulturális programmal, művészeti eseménnyel emlékeztek Pécs egyik leghíresebb művészére.

csorba győző utca, hl06

Az emlékév keretében Csorba Győző két könyvét újra kiadják: a gyerekeknek szóló Négy kiscica című verses képeskönyv és A város oldalában című interjúkötet.

csorba győző utca, hl05

A jubileumi év egyik csúcspontja az a nagyszabású konferencia lesz, amelyet a költő születésének 100. évfordulóján, 2016. november 21-én rendeznek a Tudásközpontban. Az eseményen költők, irodalmárok, színészek emlékeznek majd a költő munkásságára, továbbá elhangzanak azok a művek, amelyek az emlékév alkalmából a Csorba Győző Könyvtár felhívására születnek pécsi zeneszerzőktől.