Lengyel költő kapta idén a PEN-díjat Pécsett

Ötödszörre osztották ki a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat Pécsett. Ezt a kis „magyar Nobel-díjat” idén Adam Zagajewski, lengyel költő kapta, aki az Irodalmi Nobel Díj nagy esélyese is egyben.

hirdetés

Péntek délelőtt adták át a Janus Pannonius költészeti díjat Pécsett. A helyi alapítású elismerést már ötödik alkalommal osztották ki.

A díjat idén dr. Őri László, Pécs alpolgármestere adta át, aki köszöntőjében Janus Pannoniusról, Pécs és Magyarország első jelentős költőjéről emlékezett meg.

– Ő volt az a személy, aki Pécset is a halhatatlanságba emelte – fogalmazott. – A reneszánsz város és Pécs neve örökre egybefűződött munkássága által.

PEN1
Őri szerint Janus Pannonius alakja Pécs kulturális öröksége

Őri köszönetet mondott a díjat alapító PEN Clubnak és elnökének, Szőcs Gézának, amiért Pécset, a kultúra városát gazdagították egy olyan kitüntetéssel, amely elhozza az irodalom legjelentősebb kortárs alakjait a városunkba.

A Janus Pannonius díjat 2012-ben alapította Szőcs Géza, a PEN Club elnöke, célja, hogy azokat az írókat és költőket díjazzák, akik Európa fő kulturális és szellemi irányvonalához igazítva alkotnak.

Adam Zagajewski (1945)
Lengyel költő és esszéista, az egyik legrangosabb kortárs alkotó. 1982-ben Franciaországba emigrált, 2002-ben tért csak haza. A houstoni egyetem vendégprofesszora, művei franciául és angolul is megjelentek. Válogatott verseinek magyar nyelvű kötete Bármi is történt címmel 2004-ben jelent meg.