Lenyúlták a Zsolnay nevet?

Bachar Najarinak nincs közel a Zsolnay családhoz

Bachar-Najari1B

Nem csak a Zsolnay-gyárnak van már zsolnays védjegye, miután a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnál (Office For Harmonization In The Internal Market) egy budapesti cég, a Swiss Art Kft. is kért egy oltalmat. A város már vizsgálja az esetet.

A bejegyzést kérő társaság a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatósági elnökének, Cséplő Petrának a tulajdonában van a cégadatok szerint. A kérelmet a Swiss Art tavaly nyáron nyújtotta be, és decemberben már lajstromozták is. E szerint már élő oltalomról beszélhetünk.

zsolnay új

A kérelmet az úgynevezett 14-es és 21-es nizzai osztályozás alá eső termékekre kérték. Ezek az alábbiakat foglalják magukba: “nemesfémek és ötvözeteik, valamint az ilyen anyagokból készült, vagy ezekkel bevont termékek, amelyek nem tartoznak más osztályokba, ékszerek, drágakövek, órák és más időmérő eszközök”, továbbá “eszközök, edények és tartályok háztartási és konyhai célokra, üveg-, porcelán-, és fajanszáruk, amelyek nem tartoznak más osztályokba”. Azaz ilyen termékeket dobhatna piacra a Swiss Art Zsolnay név alatt.

A helyzetet bonyolítja, hogy uniós közösségi védjegyről van szó, ami így elméletileg az uniós országokban egyaránt érvényes. De már egy ideje hazai védjegyoltalom alatt áll több olyan szóösszetétel, figura és eljárás is, amelyben a pécsi Zsolnay-gyár is érintett – így akár meg is kérdőjelezhetik az új védjegy jogosságát.

oltalom 2

Sőt, mindezek mellett még a Szellemi Tulajdon Világszervezeténél (WIPO) is található a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által kért bejegyzés, ami szintén jóval korábbra tehető, mint a Swiss Art Kft.-é.

oltalom3

Lovász István, Pécs jegyzője egyelőre csak annyit közölt, vizsgálják a védjegy-bejegyzés kérdését.

Bachar Najari felesége, Cséplő Petra a Népszabadságnak annyit mondott, hogy eddig nem volt levédve Európában a Zsolnay név, és mivel egy ellenséges szándékú üzletember ezt meg akarta tenni, gyorsan kellett cselekedniük. Hogy miért nem a Zsolnay Zrt. védette le a márkanevet, arra Cséplő Petra azt felelte, azért, mert férje így gondolta jónak.

 

Ezt a cikket a PécsMa.hu Facebook oldalán lehet kommentálni!