Lenyúlták az UnivPécs-et

Az UnivPécs szerkesztősége régóta tervezi egy saját, az egyetem belső rendszerétől független weboldal beüzemelését. A dolgukat egy nem várt tényező is nehezíti; az univpecs.hu domaint ugyanis elhappolták olyanok, akiknek semmi közük nincs az egyetemhez és Pécshez. Gyaníthatóan pénzt akarnak szerezni a PTE-től a címért cserébe.

hirdetés

Semmi köze nincs a www.univpecs.hu oldalnak az egyetemi laphoz. Néhány megtévesztő bejegyzésen kívül a fenti oldalt csak az URL neve köti össze a pécsi egyetemi újsággal. Egyébként a posztok nagy része erősen reklámszagú szövegekből áll, amelyekben rendre szerepel egy-egy hiperlink. Ezeken keresztül domain-regisztrációs ajánlatokat, plasztikai sebészeti beavatkozások reklámjait, vagy épp miskolci hotelárakat érhetünk el. Az oldal üzemeltetői arra azért gondot fordítottak, hogy szerepeljen néhány, az egyetemhez, vagy a városhoz köthető bejegyzés (az egyik ilyenben például az általunk kiadott Pécsi Híreket magasztalják. Még ha minden szavával egyetértünk is, köszönjük, nem kértük a kétes dicséretet). Az alapos olvasónak tehát hamar feltűnhet, hogy ez egy báránybőrbe bújtatott reklámoldal, amelyhez az UnivPécs nevét használják.

UnivPécs
Így néz ki az Univ a mátrixon innen

Harka Éva, az egyetemi újság főszerkesztője elmondta, hogy nagyjából két hónapja vették észre a turpisságot. Ezt a címet korábban már lefoglalták az UnivPécsnek, ám később a hírlap online felülete is része lett az egyetem belső rendszerének (most itt érhető el: www.univpecs.pte.hu), így egy időre lemondták annak előfizetését. Most azonban szükségük lenne rá, hiszen a pte.hu-hoz köthető oldalakon nem helyezhető el reklám, márpedig az “Univ” szeretne online reklámfelületeket is értékesíteni. Így hát jogi segítséget kértek, hogy “visszaszerezzék” a .hu végződésű webcímet. Ám ez nem túl egyszerű.

Már ahhoz is a domain-regisztrációs adatbázisban kell “turkálni”, hogy kiderüljön, ki a kamuweboldal üzemeltetője. Mert bár hírlapnak mondja magát, semmiféle impresszum nem található meg rajta. Az oldal tulajdonosa egy nagyváradi nő, az adminisztrációs és technikai feladatokat pedig egy Budapesten bejegyzett cég képviselője végzi. Érdekes, hogy ugyanez az ember egy nagyváradi cégben kollégája az oldal tulajdonosának. Ők így együtt viszonylag nagy számú reklámoldalt üzemeltetnek és a Romániában bejegyzett vállalkozásuk nem is titkolja, hogy elsősorban online reklámra szakosodtak.

kamuUniv02

A jogi segítséget egyrészt a Mérték Médiaelemző Műhely médiajogászai adják az UnivPécs csapatának. Egyikük, Szőke Gergely arról tájékoztatott, hogy az oldal jelenlegi tulajdonosai hivatkozhatnak arra, hogy jóhiszeműen igényelték a címet és a hazai regisztrációs szabályok szerint nem vehető vissza tőlük. Ugyanakkor az egyetem jogászai is foglalkoznak a webcím dolgával. A főszerkesztő tájékoztatása szerint az ő munkájukat nehezíti, hogy a nemzetközi szabályok kiskapuit is kijátszhatták a nagyváradi tulajdonosok. Így tehát az univpecs.hu-ért folytatott túszharc kellős közepén tartunk.