A pécsieknek olcsóbb lesz a Leonardo-kiállítás

Komoly erőket mozgósít a város, hogy minél többen – az előzetes becslések szerint 150 ezren – tekintsék meg az áprilistól októberig Pécsen vendégszereplő Leonardo-kiállítást. Profikkal reklámoztatnák. A 700 ezer eurós befektetés Pécs számára kamatostul megtérülhet – vélik.

hirdetés

Leonardo da Vinci Széchenyi téren álló mellszobránál jelentette be hétfőn hivatalosan a sajtónak Páva Zsolt polgármester azt, amiről korábban már beszámolt lapunk, vagyis, hogy egy eddig ebben a formában Európában még nem látott Leonardo-kiállításnak lesz házigazdája Pécs.

leonardo kiállítás1

Páva Zsolt elmondta, a művész közel száz darab, mérethű találmányát, többek között az általa tervezett automobilt mutatják be a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) két egységében, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Magyar Modern Képtárban 1500 négyzetméteren április 15-től. A tárlatra egy, a főtér központi részétől délre egy hatalmas, 8,5 méter magas, összesen 13 tonnás lószobor hívja fel a figyelmet; ez szintén Leonardo tervei szerint készült el.

Magyar Attila, a JPM gazdasági igazgatója elmondta, még kalkulálják a belépődíjakat, de a tervek szerint a felnőttek 3000, a diákok, nyugdíjasok 2000 forintért tekinthetik meg a kiállítást, de lesznek csoportos kedvezmények, családi jegy is. Páva Zsolt kihangsúlyozta: a Tüke-kártyával rendelkező pécsiek is külön kedvezményekre számíthatnak.

Ez a ló jön Pécsre - Itt még Kaliforniában volt
Ez a ló jön Pécsre – Itt még Kaliforniában volt

A polgármester kérdésünkre elmondta, egy profi csapatot keresnek a kiállítás promotálására, ugyanis szerte az országból, de még a határon túlról – például Horvátországból és Szerbiából is – is várnak látogatókat. Azt remélik, mondta, hogy nyerni fog a múzeum a kiállítás megrendezésével, amelynek 700 ezer eurós költségeit az intézmény teremti elő. Páva hozzátette: a helyi szállásadóknak, vendéglátósoknak is komoly bevételt jelenthet a tárlat.

Kérdésünkre a polgármester azt mondta, 2007-ben volt egy hasonló, de lényegesen kisebb kiállítás Debrecenben, de a pécsi mind méreteiben, mind tematikájában más és nagyobb lesz. Így szerintük bőven sikerül átlépni az ottani 120 ezer fős látogatói számot.