Leonardóban bíznak a pécsiek

Vérmes reményekkel várják az áprilisban nyíló, Európában eddig így egyben soha be nem mutatott Leonardo-kiállítást a pécsi turisztikában érdekeltek. Az Irány Pécs! Kft. a tárlatra szervez utakat, a szállásadók saját ajánlataikban is hirdetik, az éttermesek pedig magas minőséggel várják a komoly vendégforgalmat.

hirdetés

Óvatos becslések szerint is 150 ezer ember nézheti meg a Leonardo da Vinci több mint száz működő, mérethű találmányát és ennél is többen azt a 8,5 méter magas lószobrot Pécsen, amit tegnap óta építenek a Széchenyi téren. A múzeum mintegy 200 millió forintból hozza Pécsre a kiállítást, de a reményeik szerint kamatostul megtérül a befektetés, a kiállításra érkező turisták pedig a bevételek többszörösét költhetik majd el a városban.

A lángelme minimum 150 ezer látogatót hozhat?
Mennyien lesznek kíváncsiak rá?

– Nagyon várjuk az attrakciót, hiszen mostanában nem volt ehhez fogható, nagy embertömegeket megmozgató esemény Pécsett. Bár konkrétan a rendezvény miatt még nem történtek foglalásaink, biztos, hogy vonzani fog vendégeket. Mi a saját ajánlóinkban is hirdetni fogjuk – mondta Danka András, Danubius Holtels Group pécsi szállodáinak igazgatója.

Hasonlóan pozitívan nyilatkozott lapunknak több pécsi szállodás is, szinte mindenki azt mondta, bízik abban, hogy sokkal több vendégük lesz, mint egyébként.

Szállodások, éttermesek is bíznak a "ló erejében"...
Ezt építik a Széchenyi téren. 

– Ilyen típusú rendezvény még nem volt nálunk, ráadásul Pécs belvárosát érinti majd a vendégforgalom. Erősíti a turisztikai szezont és ezzel a vendéglátósok forgalmát is jelentősen megemelheti – mondta Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

 

A nagyszabású kiállítás marketingjéről egy külsős cég gondoskodik, de a pécsiek is dolgoznak rajta, hogy minél inkább elterjedjen a híre.

– Az összes ajánlóban az elsők között hívjuk fel a figyelmet a Leonardo-tárlatra, s közvetlenül a kiállításra is szervezünk majd utakat, de különleges csomagajánlatokat is összeállítunk – mondja Fodor József, az Irány Pécs! Kft. ügyvezetője.

[box title=”Debrecen bukott rajta“]Kukla Krisztián, a debreceni MODEM igazgatója lapunknak elmondta: a náluk lévő, a pécsinél kisebb Leonardo-kiállítás nyitva tartási ideje alatt, 2007. augusztus 14.-e és december 2.-a között 162.300 látogatója volt a tárlatnak.

– Bár kimutatásunk nincs róla, de azt biztosan állíthatjuk, hogy a látogatók jelentős része az ország más részeiből érkezett, és sok külföldi is látogatta a tárlatot – mondta.

A kiállítás anyagi költségeit ott a MODEM viselte, önkormányzati kezességvállalás mellett, ahogy Pécsett is lesz, vagyis a tárlat költségeinek jelentős részét a bevételekből (jegybevételek, szponzori bevételek) finanszírozta az intézmény. A tárlat nem volt nyereséges, de Debrecen idegenforgalmában az adott időszakban döntő tényezővé vált – tette hozzá a vezető.[/box]