Lesz még földrengés Baranyában

Vasárnap reggel 3,3-as erejű földrengés rázta meg Baranya megyét. Több településen megijedtek emiatt. A Mecsek és a Villányi-hegység miatt azonban kisebb rengésekre ezután is lehet számítani – figyelmeztet a szakember.

hirdetés

A magyarországi földrengések kiváltó oka, hogy az Adriai-tenger alatti Adria-lemez nekiütközik a szárazföldnek, az így felhalmozódott feszültség pedig megmozgatja a talajt. Ezen felül a magyar és horvát határ közelében van egy fő törésvonal, melyből több mellékvonal ágazik szét, Wéber Zoltán, szeizmológus szerint az egyik ilyenhez tartozhatott a vasárnapi is.

– Alapvetően földrengést nem tudunk előre jelezni. Azt meg tudjuk mondani, hol következik be, viszont azt már nem, hogy mikor – magyarázta Wéber Zoltán. – Pécsen, Baranya megyében a Mecsek és a Villányi-hegység közelében a jövőben is előfordulhatnak kisebb földmozgások.

Komoly károkat okozó földrengés sohasem volt a környéken és a jövőben sem várható. A vasárnapi 3,3-as erejű mozgást is leginkább csak a szűk epicentrumban érezték Baranyában, bár ez nem zárja ki azt, hogy Pécsig rengett a talaj.

Ilyen is lehetett volna!
Ilyen is lehetett volna!

Az érintett települések lakóit álmukból ébresztette a földmozgás, sokan megijedtek, de szerencsére a rengés sehol sem okozott károkat.

Az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium hivatalos honlapján közölt információk alapján a földrengés epicentruma Erdősmecske település közelében volt. A PTE TTK Földrajzi Intézet munkatársaitól megtudtuk, hogy a vasárnapi rengés is egy volt az évi több mint száz Magyarországon észlelt kis földrengések közül, tehát aggodalomra semmi oka nincs a pécsieknek, illetve a Baranya megyében élőknek.

A Földön egyébként nap mint nap nagy számú földrengés keletkezik, azonban az ilyen, úgynevezett mikroszeizmikus mozgások nagy része az ember számára nem érzékelhető.